Damespraatjes Damespraatjes

Wat zijn de mogelijke lichamelijke lange termijn gevolgen van een ongezonde levensstijl?

Leef jij gezond of mag het wel wat gezonder? En als je wat minder gezond leeft, is dat dan alleen tijdelijk of is dat al voor een langere periode het geval? Een ongezonde levensstijl kan op de lange termijn heel wat lichamelijke gevolgen hebben. Benieuwd wat allemaal? Lees lekker mee!

Overgewicht

Een dieet dat hoog in calorieën, suiker en verzadigde vetzuren is, is niet goed voor je lijf. Bij de meeste mensen zorgt dit dan ook voor overgewicht en alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan slijtage aan het lichaam, waardoor er op termijn mogelijk een knieprothese of een heupprothese nodig is. Naast slijtage zijn er nog veel meer lange termijngevolgen van een ongezonde levensstijl. Lees verder!

Hart- en vaatziekten

Personen met overgewicht hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Hier merk je als je jong bent hoogstwaarschijnlijk nog niks van, maar daar kan op latere leeftijd snel verandering in komen. Voorkom het gebruik van medicatie, ziekenhuisopnames en mogelijk zelfs de dood door gezond te eten en voldoende te bewegen. Zo word je sterk oud!

Diabetes

Diabetes type twee wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. Aanvankelijk was het namelijk een diabetestype dat vooral bij ouderen voorkwam. De laatste jaren worden door een ongezonde levensstijl de diabetespatiënten echter steeds jonger. Een vervelende ontwikkeling, want leven met diabetes is geen pretje. Bevind jij je in een voorstadium van de ziekte? Dan is het door gezond te eten en veel te bewegen soms nog omkeerbaar. Pak die kans met beide handen aan!

Niet lekker in je vel

Mensen met overgewicht hebben anderhalf keer meer kans op een depressie dan mensen zonder overgewicht. En ook andersom geldt: mensen met een depressie hebben een verhoogde kans op overgewicht. Het is al jaren bekend dat een gezond gewicht en goed in je vel zitten duidelijk aan elkaar verbonden zijn. Het is dan ook niet altijd makkelijk om het ongezonde en ongelukkige patroon te doorbreken. Ga op zoek naar professionele hulp om weer lekkerder in je vel te zitten én om je een gezonde levensstijl aan te meten.

Minder genieten van gezond eten

Als je veel vet-, zout- of suikerrijk eet, verandert de manier waarop je van eten geniet. Probeer langzaam je voedingskeuzes aan te passen. Kies voor worteltjes met hummus in plaats van nacho’s met een kaasdip of maak eens krokante kikkererwten in plaats van een zak borrelnootjes uit de kast.

Huisarts

Lukt het jou niet om zelf het tij te keren en weer gezonder te gaan eten? Neem dan contact op met je huisarts. Gezonde keuzes maken is heel erg lastig en het lukt je nou eenmaal niet altijd allemaal alleen. Een beetje hulp vanuit de juiste hoeken kan wonderen doen. Op deze manier kan je zaken als diabetes, een knieprothese, heupprothese en hart- en vaatziekten hopelijk voorkomen!

Wat kan jij doen om gezonder te leven? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook