Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen honing en royal jelly?

De tijd dat ik leeftijden van mensen feilloos kan raden is voorbij. Iedereen blijft er maar verrassend jong uitzien. Laatst interviewde ik een man die ik niet ouder dan zestig schatte. Hij bleek zeventig. Zijn geheim? Bijenpollen slikken. Elke dag. Honing eet ik regelmatig, ik vind het heerlijk, maar pollen? Op internet zocht ik naar informatie. En zag ook dat bijen royal jelly maken. Royal jelly? Wat is dat dan? En wat is het verschil met gewone honing?

Mijn tuin heb ik omgetoverd tot een bijenparadijs. IJzerhard, kleine paarse bloemetjes op lange stelen, lokken bijen en vlinders naar mijn tuin. Ik vind dat belangrijk. Toen ik hoorde dat we de bij moeten helpen omdat het anders goed mis gaat met het bezige volkje, aarzelde ik geen moment. Al was het maar omdat ik er niet aan moet denken dat er op een dag geen honing meer zou zijn. Honing kopen doe ik vooral online, bij Lekkerhoning bijvoorbeeld.

Waarom zijn bijen belangrijk?

Bijen zijn bijzondere insecten en we moeten er alles aan doen om ze in ons leven te houden. We hebben deze beestjes hard nodig. We zetten op een rijtje waarom.

  1. Bijen zorgen niet alleen voor honing, maar ze bevruchten tijdens hun speurtocht naar nectar andere bloemen en planten. Dat doen ze met het stuifmeel dat ze meenemen. Meer dan de helft van het groenten en fruit kan niet zonder de bestuiving van insecten. Als er geen bestuivingen meer plaatsvinden, wordt groenten en fruit schaars.
  2. Ook wilde planten vinden het fijn als ze worden bestoven. Bijen werken dus mee aan de biodiversiteit van bloemen en planten. Maar ook dieren kunnen niet zonder bijen leven. Sommige beesten eten immers planten en roofdieren eten het plantenetende dier weer.
  3. Bijen zijn dus super belangrijk voor onze voedingsmiddelen. De bijenbestuiving zorgen ervoor dat groenten en fruit kunnen groeien. Ook wordt de kwaliteit van de voedselgewassen door de bestuiving verhoogd.

honing-bij-koningin

Ik wist dat allemaal niet en nu ik het wel weet kijk ik heel anders tegen het belang van de bij aan. Mijn honing smaakt nu nog lekkerder. Een van mijn favoriet is de Nederlandse heidehoning die naast lekker ook nog eens gezond blijkt te zijn. Gezegd wordt dat er antioxidanten en mineralen inzitten en die zijn goed voor je weerstand. Deze Nederlandse heidehoning is alleen aan het eind van de zomer een paar weken verkrijgbaar bij onder meer Lekkerhoning.

Royal Jelly

Maar wat ik me nou wel al een tijdje afvraag is wat het verschil tussen honing en royal jelly is. Het wordt vaak in één adem genoemd met honing, maar wat is het? Royal jelly wordt ook wel koninginnegelei, koninginnebrij of bijenmelk genoemd. Deze wat dikke, gelige gelei wordt geproduceerd voor koninginnen bijen. De werkbijen produceren royal jelly voor hun koningin. Het zit vol eiwitten en vitaminen waardoor de koninginnen gezond en vruchtbaar blijven. Door het eten van deze gelei kunnen koninginnen bijen vijf jaar worden en zijn ze twee keer zo groot als werkbijen. Royal jelly is niet alleen gezond voor de koninginnen, ook mensen kunnen er van opknappen.

Heilzame werking

Hoewel het nooit wetenschappelijk is bewezen, zeggen royal jelly-liefhebbers dat onder meer goed is voor je haargroei, je stofwisseling en dat het je beschermt tegen infecties. Omdat het van nature een wat zure smaak heeft kun je het door honing, yoghurt of jam roeren. Het lijkt mij de moeite van het proberen waard. Zeker na de tip van de zeventigjarige die eruit ziet als een zestigjarige om bijenpollen te slikken. Ik denk dat hij gelijk heeft en honing een stuk gezonder is dan ik dacht. Reden te meer om mijn tuin nog voller te zetten met planten waar de bijtjes blij van worden, zodat we het hele jaar kunnen genieten van het goede van de natuur.

 

Reageer ook