Damespraatjes Damespraatjes

Bewuster koken? Houd hier allemaal rekening mee!

Nederland is steeds bewuster met eten bezig! Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan, maar in grote lijnen heb ik het gevoel dat er heel veel erg goed gaat. Natuurlijk kun je altijd nog meer doen en wij geven jullie dan ook graag een paar tips die een wezenlijk verschil voor het milieu kunnen maken. Lees je mee? Samen maken we het verschil!

Keukenapparatuur

Hoe oud zijn jouw ijskast, oven, fornuis en vriezer? Wist je dat keukenapparatuur de laatste jaren een stuk energiezuiniger is geworden en dat het vaak loont om nieuwe apparaten aan te schaffen? Dit scheelt op de lange termijn stevig in de energiekosten. Over energiekosten gesproken; let je erop dat je ook elk jaar even kijkt of jouw energieleverancier nog wel de goedkoopste en de groenste is?

Plantaardig vet 

Bakken in roomboter of in margarine: wat denk jij dat beter is voor de planeet. Dacht jij dat margarine beter is? Dan heb je het bij het juiste eind! Hoewel margarine volgens veel mensen niet ‘helemaal natuurlijk’ is, is het wel de beste keuze als je aan je ecologische voetafdruk probeert te werken. Mag je dan helemaal nooit meer dierlijk vet? Natuurlijk wel! Maar probeer dit met mate te eten en een bewuste keuze te maken.

Minder vlees

Net als dierlijk vet, is het consumeren van vlees ook een enorme belasting van de planeet. Veel mensen zijn al lekker bewust bezig door één dag per week vegetarisch te eten. Probeer eens om dit op te schalen naar twee dagen per week of dat je die ene dag veganistisch eet. Langzaam maar zeker werken we zo samen toe naar een duurzamere maaltijd.

Lokale producten

Op onze zusterpagina Damespraatjes schreven we een artikel over of je de rivierkreeften uit de Nederlandse grachten en wateren kan en mag eten. En guess what? Dat kan en mag gewoon! Het is nog lekker ook én het is een veel duurzamere keuze dan het eten van gekweekte rivierkreeften uit China. Door lokaal te eten hoeft er minder vervoerd te worden en steun je ook de lokale telers en boeren. Doen dus!

Praat mee

Op wat voor manier probeer jij bewuster met koken en eten om te gaan? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook