Damespraatjes Damespraatjes

Hartige havermoutpap: waarom het mijn nieuwe verslaving is!

“Start de dag goed met een bak warme havermout!”, ik hoor het maar al te vaak. Toch deed ik het eigenlijk nooit, vooral omdat ik in de ochtend helemaal geen zoetekauw ben. Mijn favoriete ontbijt is volkorenbrood met gebakken ei. Het liefste zou ik dat elke ochtend eten, maar ik probeer wel op variatie in mijn eten te letten. Zo probeer ik dus geregeld iets nieuws en sinds een paar weken eet ik daarom geregeld hartige havermoutpap.

Hartige havermoutpap

Bijna iedereen die ik over mijn hartige havermoutpap vertel, reageert vol afschuw. “Gadverdamme, dat klinkt echt heel erg vies!”. Maar als ik dan vertel hoe ik de pap maak, welke ingrediënten ik gebruik en hoe het smaakt, willen ze het toch een kans geven. En ook zij vinden het vervolgens heerlijk!

Verschillende stijlen

Hartige havermoutpap kan je zo maken als je zelf wilt. Zelf gebruik ik havermout en bouillon als basis. Voor 50 gram havermout gebruik ik ongeveer een halve liter bouillon. Ik vul hem verder met dingen als groenten, gepocheerd ei, kaas, kruiden, vlees, vis of kip. Meestal kies ik eerst een ‘stijl’ en ga vervolgens aan de slag.

Lees ook: Zo maak je thuis de lekkerste pizza

Mijn favoriete smaakstijlen, zijn Oosters, Marokkaans en Italiaans. Ik laat je graag zien hoe ik ze maak!

Oosterse havermoutpap

Nodig: 1 handje paddenstoelen (in plakjes), 1 lente ui (in ringetjes), 1 handje spinazie, 1 handje taugé, 1 theelepel 5 spice kruiden, 1 theelepel sriracha, 1 ei, verse koriander, 50 gram havermout (fijne vlokken) en 500 milliliter bouillon.

Bereiden: Breng de bouillon aan de kook en kook de paddenstoelen 3 minuten mee. Voeg nu ook de havermout, 5 spice kruiden, sriracha, koriander en taugé toe. Laat dit op een laag vuur 5 minuten pruttelen. Roer nu de spinazie door de pap heen en bak ik een andere pan het ei. Als de pap een mooie consistentie heeft schep je hem in een bakje. Bestrooi met lente ui.

Marokkaanse havermoutpap

Nodig: kwart courgette (in blokjes), halve winterpeen (in blokjes), 1 tomaat (in blokjes), 1 theelepel ras el hanout, 1 handje pompoenblokjes, 100 gram gekookte kikkererwten, 1 theelepel harissa, 1 eetlepel rozijnen, 50 gram havermout (fijne vlokken) en 500 milliliter bouillon.

Bereiden: Breng de bouillon aan de kook en kook de winterpeen en de pompoenblokjes 3 minuten mee. Voeg nu ook de havermout, courgette, tomaat, rozijnen ras el hanout en harissa toe. Laat dit op een laag vuur 5 minuten pruttelen. Roer nu de kikkererwten er doorheen en laat deze nog twee minuten meekoken. Als de pap een mooie consistentie heeft schep je hem in een bakje.

Italiaanse havermoutpap

Nodig: 5 kerstomaatjes (gehalveerd), handje doperwten, 1 handje prei (ringen), 1 eetlepel pesto, 1 eetlepel pijnboompitten (geroosterd), 1 handje rucola, 1 eetlepel geraspte Pecorino Romano, 50 gram havermout (fijne vlokken) en 500 milliliter bouillon.

Bereiden: Breng de bouillon aan de kook en kook de prei 3 minuten mee. Voeg nu de tomaatjes, doperwten en havermout aan toe. Laat dit op een laag vuur 5 minuten pruttelen. Roer de pesto en de Pecorino Romano door de havermout. Als de pap een mooie consistentie heeft schep je hem in een bakje. Top hem af met de pijnboompitjes en rucola.

Variëren!

Je kunt echt alle kanten op met hartige havermoutpap. Geen dag smaakt hij hetzelfde en dat houdt ontbijten spannend. Dit gerecht leent zich erg goed om met restjes te maken. Eigenlijk alles smaakt lekker in de hartige havermoutpap!

Bekijk ook eens deze video van How to Make dinner!

https://www.youtube.com/watch?v=9rXFlPunduU

Heb jij nog lekkere hartige havermoutpap ideeën? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel!

Afbeelding boven artikel: How to Make dinner

Reageer ook