Damespraatjes Damespraatjes

Het is barbecue tijd: vijf tips om een echte grillmaster te worden

Als ik iets op en top zomers vind, dan is het barbecueën, ondanks dat ik niet zo’n enorme vleeseter ben. Maar dat je alleen maar hamburgers, worst en spiesjes op het rooster mikt, is allang achterhaald: een visje, groenten en zelfs fruit doen het ook prima. Dus pak ik regelmatig met plezier de kooltjes uit de schuur en steek de barbecue aan. Ik heb een kennis die het hele jaar door barbecuet, dus ook in de sneeuw de maaltijd op het rooster bereidt. Altijd al willen weten hoe je een echte grillmaster wordt? Wij zochten het uit!

De tijd dat je je volpropt met stokbrood en knoflooksaus omdat het vlees op de barbecue nog lang niet klaar is maar jij klapt van de honger, is voorbij. Mijn barbecuekennis heeft een map vol barbecue recepten. Een van mijn favorieten is de banaan met chocola in folie gewikkeld, echt zo’n heerlijk toetje. Koffie erbij en ik ben volmaakt gelukkig. Maar waar ik ook heel blij van word, zijn groentes. Niet te versmaden zijn de groentepakketjes. Gewoon wat tomaatjes, stukjes paprika, champignons en wat rozemarijn in een folie wikkelen en vervolgens twintig minuten op de barbecue leggen. Heerlijk en zoveel gezonder dan de stukjes stokbrood met saus.

De beste grillmaster

Ik moet bekennen dat ik zelf ook even moest zoeken naar een andere manier, lees: gezondere, manier van barbecueën. Maar door me erin te verdiepen en gewoon te doen, vind ik het leuk om te doen en nodig ik graag vrienden uit om mee te eten. En als ik het kan, kan iedereen een goede grillmaster worden. Hoe? Lees de tips!

 1. Geen haast 

Even snel barbecueën bestaat niet. Je moet de tijd nemen om ‘m aan te steken. Leg het vlees op het rooster als je kolen grijs zijn, dan heb je een perfect vuurtje om vlees en groenten te bereiden.

2. Bak water

Als je een bakje water tussen de kolen zet, blijft de temperatuur stabiel. Dat is vooral handig als je grote lappen vlees in een keer gaar wilt krijgen.

 3. Kies voor gezond 

Zorg voor een gezonde, evenwichtige maaltijd, ook als je barbecuet. Maak een frisse salade als bijgerecht en kies vaker voor vis in plaats van vlees.

 4. Neem geen risico

Niets is zo ongezond en onsmakelijk als vlees dat niet gaar is. Schaf een vleesthermometer aan zodat je zeker weet dat je vlees juist gegaard is.

 5. Maak schoon 

Natuurlijk heb je er geen zin in als je hebt staan grillen, maar toch is het slim om het rooster gelijk nadat je klaar bent, schoon te maken. Het vet krijg je er dan veel makkelijker van af dan dat je het de volgende dag doet.

Als je bovenstaande tips in gedachten houdt, steel je de show zodra je de kooltjes van je barbecue aansteekt. Geloof mij maar! Heb jij nog tips? Lekkere recepten? Deel ze in de comments onder dit artikel!

 

Reageer ook