Damespraatjes Damespraatjes

Is koken op gas nog wel de toekomst?

Muziekje aan, glaasje wijn erbij en heerlijk de keuken in: zo spendeer ik mijn weekenden het liefst. Voor mij is koken een romantische en bijna spirituele beleving. Ik kom erdoor tot rust en het geeft mij de tijd en ruimte om na te denken en te reflecteren. In de keuken ben ik vrij ouderwets; ik kook graag klassieke gerechten en schenk hier wijnen uit de oude wereld bij. Het zal je dan ook niet verbazen dat ik het liefste op gas kook; koken is voor mij echt een beleving! 

Ouderwets op gas

Hoewel wij nu op gas koken, is dat niet altijd zo geweest. In ons laatste huis in Amsterdam kookten wij namelijk keramisch. In het begin moest ik er flink aan wennen, maar uiteindelijk was het goed te doen. Echter was ik wél zeer verheugd toen wij in ons nieuwe huis in Bussum wel weer ‘ouderwets’ op gas mochten gaan koken. Ik vind het toch het aller lekkerste.

Vergelijken

Toch schijnt koken op gas niet bepaald de toekomst te zijn. Uiteindelijk gaan we van het gas af en zullen we toch echt moeten wennen aan keramisch- en inductie koken. Bij energie vergelijken kom je er ook achter dat koken op gas momenteel goedkoper is, maar dat het relatief duurder wordt als je de rest van het huis niet op gas verwarmt. In dat geval wordt elektrisch koken voordeliger!

Voordelen

De beleving van elektrisch koken wordt al jaren beter. De kookplaten worden sneller heet, reageren steeds preciezer en koelen snel af. Ook met schoonmaken zijn inductie- en keramische kookplaten veel prettiger. En wat dacht je van het strakke design? Al met al dus echt wel veel voordelen!

Wennen

De romantiek van het gas; dat ga ik toch wel missen hoor! Maar zoals met alles in het leven geldt ook voor elektrisch koken dat je er vanzelf aan went. Zelfs ik -de grootste conservatieveling die je in de Nederlandse keuken kunt vinden- is er ooit gewend aan geraakt. Ook jou gaat dat lukken!

Praat mee

Waar kook jij momenteel op? En kan jij je voorstellen dat we ooit helemaal van het gas af zullen zijn? Ik begin langzaam aan het idee te wennen dat er nou eenmaal dingen veranderen. En dat deze verandering echt helemaal niet altijd slecht is. Ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Heb jij dit al geprobeerd? 

Recept: Gegrilde aubergine met knoflooksaus, citroenrasp en bieslook

Reageer ook