Damespraatjes Damespraatjes

Waarom bonen bij het ontbijt een heel goed idee is

In andere landen eten ze het regelmatig bij het ontbijt, maar voor ons blijft het gek: bonen. Waar wij voor iets lichts als een cracker met kaas of een bakje yoghurt met muesli kiezen, gaan ze in landen als Engeland en Mexico voor een stevig ontbijt mét bonen. En daar zijn een paar hele goede redenen voor!

Bonen geven veel energie

Iedereen die weleens bonen heeft gegeten weet dat het goed verzadigt. Ze zitten bomvol vezels (hier komen we zo op terug) en eiwitten. Dit geeft je alle energie die je tijdens een drukke ochtend nodig hebt. Ik weet zeker dat je na een ontbijt met bonen, het koekje bij de koffie over zal slaan!

Bonen zijn goed voor de stoelgang

Zoals ik hier boven al schreef: bonen bevatten heel veel vezels. Vezels spelen een belangrijke rol bij een gezonde stoelgang. Ze zorgen ervoor dat de ontlasting water kan opnemen en hierdoor soepel door de darmen kan bewegen. Door ’s ochtends al bonen te eten, heb je een groot deel van jouw dagelijkse vezel-behoefte al in the pocket.

Bonen zijn lekker

Over smaak valt te twisten, maar ik ken bijna niemand die helemaal geen bonen lust. Er zijn zo veel verschillende soorten, dat er bijna altijd wel een boon is waar jij graag je tanden in zet. In de Mexicaanse keuken kiezen ze vaak voor zwarte bonen, waar in Engeland witte bonen in tomatensaus weer populair zijn. De keuze is echt reuze en ga op zoek naar een boon die jij lekker vindt!

pexels-photo-1640769

Bonen zijn een verantwoorde keuze

Door wat vaker voor bonen en wat minder vaak voor vlees te kiezen, maak je niet alleen een goede keuze voor je lichaam, maar ook voor onze aarde. Bonen zijn een goede plantaardige bron van eiwitten en dus een bewuste keuze. Je kan ze eten met een goed gevoel!

Hoe eet je ze? 

Er zijn heel veel manieren om bonen in je ontbijt te integreren. Zo kan je een lekkere bowl maken, waar je wat bonen overheen strooit. Maar ook een zelfgemaakte bonenspread op een cracker is heerlijk. Natuurlijk kan je ook gewoon voor een schep bonen naast je scrambled eggs met avocado kiezen. Let op: witte bonen in tomatensaus uit pot of blik zijn minder verantwoord. Deze bevatten vaak veel suiker en vet. Ga voor gekookte bonen waar niks aan toegevoegd is, of kook ze zelf.

Eet jij al weleens bonen bij het ontbijt? En hoe eet je ze dan? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Reageer ook