Damespraatjes Damespraatjes

Weten of een ei vers of bedorven is, zonder hem open te maken? Zo doe je dat!

Ooit een bedorven ei gegeten? Jakkes… Ik wel! Ik zal niet te diep ingaan op wat het met mij deed, maar laten we het erop houden dat ik er flink ziek van ben geworden. Eens, maar nooit meer! Gelukkig kan je het eten van een bedorven ei in de meeste gevallen voorkomen door goed op de doos te kijken. Maar heb je de doos niet meer? Of twijfel je hoe vers jouw eitje is? Zo ontdek je het!

Drijvend ei

Dit trucje is simpel en zeer effectief. Om er achter te komen hoe vers of bedorven een ei is, hoef je hem alleen maar in een bak water te leggen. Een vers ei zinkt naar de bodem en blijft daar horizontaal (de op zijn zijkant) liggen en een bedorven ei komt naar boven drijven. Ligt je ei op de bodem, maar zie je dat het ei zich in een verticale positie bevindt? Dan is het ei niet meer vers, maar nog wel eetbaar.

Hoe werkt dit?

De binnenkant van een ei bevat naast eiwit en een dooier, ook een luchtkamer. Wanneer een ei vers is, is die luchtkamer klein en dus zal het ei zinken. Naarmate het ei ouder wordt, verdampt vermoedelijk een deel van het water in het eiwit. Hier komen gassen bij vrij, waardoor het ei kan gaan drijven.

Stinkende gassen

Deze gassen zorgen er overigens ook voor dat een rot ei niet zo lekker ruikt wanneer je hem openmaakt… Eerst even de drijf-proef doen dus! Zo weet je zeker dat je die stinkende gassen nooit meer hoeft te ruiken.

Kende jij dit trucje al? En heeft het je al een keer gered bij het openmaken of zelfs eten van een verrot ei? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook