Damespraatjes Damespraatjes

Hoe werkt een rijstkoker?

Iedereen die weleens rijst heeft gegeten bij ons, weet dat wij thuis werken met een rijstkoker. Heerlijk vind ik het, want je gooit het water en de rijst in de rijstkoker en hebt er vervolgens geen omkijken meer naar. De rijst is altijd perfect gaar, nooit papperig en je hoeft niks af te gieten. Een waanzinnige uitvinding als je het mij vraagt! Het verbaast mij dan ook dat je ze niet vaker in Nederlandse keukens ziet staan. Maar hoe werkt een rijstkoker eigenlijk?

Niet elke rijstkoker is hetzelfde en dus zal je altijd even de gebruiksaanwijzing moeten lezen voordat je begint. Wij hebben zelf een vrij eenvoudig model voor thuisgebruik. Hier kregen wij naast de rijstkoker zelf, ook een stoommandje, maatbekertje en rijstlepel bij. Handig, want zo is de set direct compleet.

Afspoelen

Bij het gebruik van een rijstkoker, ga je eigenlijk altijd uit van vaste verhoudingen rijst en water. Deze verhouding is afhankelijk van het soort rijst en of je de rijst eerst hebt afgespoeld met water. De meeste rijst die in Nederland verkocht wordt, hoef je niet af te spoelen. In dit geval voeg je een tikkeltje minder water toe aan de rijstkoker.

Water

Zilvervliesrijst heeft een langere kooktijd en moet dus ook langer in de rijstkoker worden gekookt. Hiervoor voeg je dus wat meer water toe, in vergelijking met basmatirijst of pandanrijst. Bij witte rijst houd ik (als je de rijst niet hebt afgespoeld), de verhouding 1:1 aan. Gebruik je één maatbekertje rijst, dan gebruik je ook één maatbekertje water. Bij zilvervliesrijst kies ik voor 1:2. Hierbij gebruik ik één maatbeker (ongewassen) rijst en doe hier twee maatbekertjes water bij.

Hoe werkt een rijstkoker

Als alles in de rijstkoker zit, doe je de deksel er goed op en zet je hem aan. De rijstkoker wordt nu warm en de rijst wordt gaar én gestoomd. Zodra hij klaar is gaat de rijstkoker vanzelf uit. Veel rijstkokers hebben een warmhoudstand waar hij dan automatisch op overspringt. Handig, want zo hoef je de gekookte rijst niet direct op te eten.

Makkelijk

Je kunt rijstkokers in veel formaten kopen. Wij hebben een kleine voor thuisgebruik, maar ze zijn er ook in de vorm van horeca apparatuur. Handig wanneer je een restaurant hebt waar veel rijst wordt gekookt, maar ook voor in kantines van kantoren en sportverenigingen. Door het gemak van een rijstkoker houd je in de keuken meer tijd en aandacht over voor de gerechten die je naast de rijst serveert. Je hebt dan niet alleen lekkerdere rijst, maar ook lekkerdere hoofd- en bijgerechten. Dubbel super dus!

Hoe werkt een rijstkoker? Jij weet dat nu! We hopen dat je hem met veel plezier in de keuken gaat gebruiken. 

Reageer ook