Damespraatjes Damespraatjes

Hoe maak je gebakken rijst (nasi) net zo lekker als op vakantie in Azië?

Gebakken rijst (of nasi) is een gerecht dat ik op vakantie in Thailand pas echt ben gaan waarderen. Ik vroeg me af: waarom is het daar zo lekker? En wat doen zij wat wij niet doen? In de loop van de jaren verzamelde ik een heleboel nasi-tips. Deze deel ik graag met je 🙂 

Rijstkoker

In Nederland koken de meeste mensen hun rijst ‘gewoon’ in een pannetje. En hoewel dit natuurlijk een prima manier is, bestaat er ook een nog betere manier: rijst koken in een rijstkoker. Door de rijst in een rijstkoker te bereiden heb je er minder omkijken naar en heb je altijd perfect gegaarde rijst. Ze zijn gewoon te koop via diverse webshops of in winkels waar ze ook keukenapparatuur verkopen. De basis van een goede gebakken rijst, is perfect gekookte rijst. Stap één dus!

Goed afkoelen

Voordat je de rijst gaat bakken, is het belangrijk dat de rijst goed uitgestoomd en afgekoeld is. Zo bevat hij minder vocht, waardoor hij meer bite krijgt. Na het koken van de rijst kan je het beste in ieder geval een uur wachten totdat je hem verder verwerkt. Je kunt ook heel goed rijst van de dag daarvoor gebruiken. Zo werk je ook nog eens lekker de kliekjes weg!

Verse saus

Verse ingrediënten maken alles smaakvoller. Breng de nasi op smaak met een zelfgemaakte saus met verse ingrediënten. Meng bijvoorbeeld een scheut sojasaus, een eetlepel honing, wat garnalenpasta en  sesamolie. Voeg hier versgeraspte gember, kerriepoeder, paprikapoeder en fijngehakte knoflook en rode peper aan toe. Zo krijg je een heerlijke saus met een intense smaak.

Fijngesneden groenten

Heb je weinig tijd? Dan is een zakje voorgesneden groente lekker makkelijk. Maar wil je echt voor smaak gaan? Snijd je groenten dan lekker zelf. Kies bijvoorbeeld voor wortel, prei en witte kool. Snijd deze zo fijn mogelijk en bak het mee met de rijst. Doordat de groenten zo fijn gesneden is, heeft hij weinig tijd nodig om de juiste garing te bereiken.

Geklopt eitje

Klop in een bakje twee of drie eitjes los. Giet deze samen met de saus bij de gebakken rijst en blijf het geheel goed doorroeren. Hierdoor krijgt de rijst een nog rijkere en vollere smaak.

Toppings

Serveer de gebakken rijst in een mooie grote schaal en top hem af met smaakvolle toppings. Denk aan fijngesneden lente ui, geroosterde sesam, stukjes pinda of verse koriander.

En smullen maar! Hoe maak jij je nasi het liefste? Heb jij nog lekkere tips? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂 

Reageer ook