Damespraatjes Damespraatjes

Een moderne keuken in een klassiek huis: waarom dat een prachtcombinatie is

Bijna een jaar wonen we nu in ons ‘nieuwe’ huis. En hoewel het na een jaar natuurlijk eigenlijk helemaal geen nieuw huis meer is, voelt het nog wel een beetje zo. Hoe dat komt? Elke ochtend sta ik er weer versteld van hoe mooi het allemaal is. Ik kan hier rondlopen en denken: ja, dit klopt gewoon. Ik vind het dan ook heerlijk om soms -helemaal in mijn eentje- in stilte in de woonkamer, keuken, tuin of slaapkamer te gaan zitten. Intens genieten van mijn eigen plek, zelfs na een jaar doe ik het nog. 

Typische jaren ’30 woning

Je zal nu wel denken; in wat voor geweldig huis woont die Mara, dat ze na een jaar nog als een soort idool naar haar eigen huis en interieur kan staren? Misschien leuk om jullie er wat meer over te vertellen! Wij wonen in een prachtig vrijstaand huis dat in 1931 is gebouwd. Een typische jaren ’30 woning met alle typisch bouwkundige eigenschappen die daarbij horen. Glas in lood, vierkante vormen, interessante erkers, een prettige indeling, mooie donkerrode bakstenen en een waanzinnig dak. Van begane grond tot zolder is elke verdieping ruim, licht en volledig bruikbaar. Waar bij veel huizen de zolder een ‘rommelhok’ is, is het bij ons een volwaardige verdieping met een kantoor, logeerkamer met badkamer en wasruimte.

Van alle fijne plekken in ons huis, is er toch wel één plek die er met kop en schouders bovenuit steekt. Je verwacht het misschien al op een website als Kookpraatjes, dat is natuurlijk de keuken. In ons klassieke huis hebben wij een prachtige moderne keuken, met klassieke elementen. De keukenkastjes zijn van zwart hout, wat het geheel een eigentijdse uitstraling geeft. Het vijf-meter lange kookeiland is voorzien van een marmeren blad. Het geheel is afgewerkt met handvatten en kranen van geborsteld RVS. Van mijn eerste boterham in de ochtend, tot mijn laatste late night snack in de avond, geniet ik waanzinnig van deze plek.

Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.26.55

Klassieke pijlers combineren met een modern gevoel

De combinatie van een klassiek huis met een moderne keuken is een hele goede. Veel mensen zouden in een wat ouder huis misschien kiezen voor een klassieke keuken, maar neem ook zeker een moderne keuken in overweging. Een moderne keuken doet het eigenlijk in ieder huis goed, mits je rekening houdt met de klassieke pijlers waarop jouw huis rust.

Denk bijvoorbeeld aan een klassieke keuken met houten- on/of marmeren elementen. Hout en marmer zijn bij uitstek klassieke materialen die ook in moderne interieurs momenteel weer veel gebruik worden. De kleuren zwart en wit kunnen daarnaast ook altijd! Vaak kiezen we automatisch voor wit, maar bekijk ook eens de opties voor het integreren van de kleur zwart. Denk hierbij aan een zwarte muur, zwarte inbouwkasten, zwarte keukenkastjes of een zwarte trap. Het gebruik van de kleur zwart geeft -indien op de juiste manier toegepast- diepte en leven aan een kamer.

Schermafbeelding 2020-05-18 om 14.27.12

Nieuwe keuken

Heb je een oud huis gekocht? Dan is er nog een goede reden om het verbouwen van de keuken in overweging te nemen. Oude keukens bevatten vaak oude apparatuur. In sommige gevallen is deze oude apparatuur nog heel erg goed, maar regelmatig is het vrij gedateerd. Hoe lekker als je in jouw nieuwe keuken een kraan hebt waar kokend water uitkomt? Of als je een groot gezin met veel vaat hebt, je een extra vaatwasser kunt inbouwen. En heb je weleens aan zo’n luxe Amerikaanse ijskast met ijsblokjesmachine gedacht? Allemaal mogelijk in een moderne keuken. En ook nog eens fraai te verenigen met een klassieke uitstraling.

Praat met ons mee

Je ziet: ik ben een fan van het combineren van klassieke met moderne elementen. Ik ben heel benieuwd of jullie het ook zo mooi vinden en zo ja, voor wat voor keuken jullie dan zouden kiezen. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig 🙂

Reageer ook