Damespraatjes Damespraatjes

5 tips bij het uitzoeken van keukenverlichting

Lekker koken gaat het aller fijnst in een goede keuken. Natuurlijk hoeft dit niet de grootste of de duurste keuken te zijn, maar een keuken die efficiënt is ingedeeld en alle essentials heeft staan. Wat ook belangrijk is tijdens het koken, is keukenverlichting. Je wilt tenslotte wel kunnen zien wat je precies in je pan gooit, hoe je mes het eten snijdt en dat het ook mooi op het bord komt. Eet je het dan ook nog eens in de keuken op? Dan is goede verlichting nog belangrijker! Een diner is leuker als je ook kunt zien wat er op je bord ligt. 

We geven je 5 handige tips bij het uitzoeken van keukenverlichting:

1. Laat een dimmer inbouwen

Tijdens het koken heb je licht nodig. Je moet alles goed kunnen zien om tot een goed resultaat te komen. Maar, zit je eenmaal aan tafel of drinken jullie gewoon gezellig een wijntje, leunend tegen het kookeiland? Dan heb je geen zin in één grote lichtshow. Sfeer wil je creëren! De switch tussen licht en donker maak je makkelijk en snel door te werken met een dimmer.

2. Het mag zeker niet te donker zijn

Zoals hierboven al aangegeven: koken is kijken! Zomers kom je er vaak nog wel met het licht van buiten, maar in de winter moet je soms flink bijschijnen. Kies dan ook voor lampen met een hoog genoeg wattage, zo weet je zeker dat je alles goed kunt zien.

3. Ga voor een goede kwaliteit lamp

Niets zo irritant als een lamp die kapot gaat. Je kunt dit vrij makkelijk tot een minimum beperken door lampen van een goede kwaliteit te kopen. Ja, het is inderdaad wat duurder, maar dan heb je ook wat. Sommige lampen hebben zelfs een garantietermijn van 2 jaar. En dat terwijl sommige goedkope gloeilampen en na een paar maanden al mee ophouden…

4. Kies voor een fijne lichtkleur

Een felle TL-buis is fijn in een magazijn of in een donkere kelder, maar in de keuken is dat niet echt gezellig natuurlijk. Kies voor warm licht waar jij je bij op je gemak voelt. Nog handiger: lampen die je van kleur kunt laten veranderen. Thuis hebben wij dat en dit is heel handig (en ook nog eens heel leuk).

5. Werk met diverse lichtbronnen

Je hoeft niet de hele tijd al je lampen aan te hebben. Hang je boven een pan? Dan zet je de verlichting in de afzuigkap aan. Zitten jullie lekker te eten? Dan mag hij best uit. Houd hier rekening mee bij het uitzoeken van een nieuwe keuken of het verbouwen van je huidige keuken.

Reageer ook