Damespraatjes Damespraatjes

Bewust vlees eten: zo doe je dat!

Maar weinig mensen kunnen het geloven als ik vertel dat ik de eerste vijftien jaar van mijn leven geen vlees heb gegeten. Als dochter van twee vegetarische ouders stond het bij ons niet op tafel en voelde ik zelf ook niet de behoefte om het te kopen of te bestellen. Hier kwam verandering in toen ik zelf meer over eten ging nadenken. Wat vind ik nou echt lekker, hoe beleef ik een etentje en hoe kan ik zelf op een hoger niveau koken: allemaal dingen waar ik mee bezig was voordat ik de keuze maakte om vlees te gaan eten. Bewust vlees eten was voor mij vanaf het begin al heel belangrijk. 

Balans op je bord

Ik ben inmiddels 29 en ben nooit meer terug gegaan naar het vegetarische leven. Waar ik wel altijd aan heb vastgehouden, is dat je ook zónder of met weinig vlees heerlijk kunt eten. Juist de combinatie van een beetje vlees én een mooi groentegerecht maakt een maaltijd voor mij perfect. Wordt er dan ook nog een mooie rode wijn bij geschonken? Dan kan mijn avond niet meer stuk. Uiteindelijk gaat het om de balans op je bord. Niet om een zo groot mogelijk stuk vlees!

Hand in hand

Het is leuk om te zien dat ook steeds meer topchefs bewuster met vlees omgaan. Zo heb ik bij Bord’Eau, de Nederlanden, Rijks en La Rive (nu het Amstel Restaurant) al waanzinnig genoten van een vegetarisch menu op topniveau. Maar ook in de ‘gewone’ menu’s worden steeds meer vegetarische gerechten en elementen geserveerd. Groenten en vlees gaan hand in hand: zo zie ik dat graag.

Bewust vlees eten

Niet alleen kiezen topchefs vaker voor groenten, ook wordt de uitmuntende kwaliteit van het vlees mét een goede herkomst steeds belangrijker. Dit is ook echt iets om mee naar huis te nemen. Thuis eten mensen nog te vaak een biefstukje van de supermarkt. ‘Maar van de ambachtelijke slager is het veel te duur voor iedere dag’, zeggen mensen dan vaak. Ik zeg dan twee dingen. Eén: je hoeft niet iedere dag vlees te eten. Twee: er zijn ook andere manieren om vlees voor een goede prijs te kopen, maar dan van goede kwaliteit. Ken je bijvoorbeeld Grutto vlees al? Grutto stond voorheen bekend als koopeenkoe.nl en ze verkopen traceerbaar, onbewerkt vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Je koopt niet één biefstuk of ossenhaas, maar een pakket met meerdere delen van het dier. Deze kan je in de vriezer bewaren en eruit halen op de dag dat je het gaat bereiden.

Mindful eten

Sinds een paar maanden loop ik bij een diëtiste. Hier praten we veel over eten met aandacht. Ik at voorheen twee maaltijden per dag achter mijn computer, maar tegenwoordig neem ik voor iedere hap veel meer de tijd. Naast het feit dat je meer verzadigd bent, zorgt het er ook voor dat je mee van je eten geniet. Kijk goed wat er op je bord ligt, neem een klein hapje en proef bewust wat zich in je mond afspeelt. Drink je er ook nog wijn bij? Zoek dan naar eigenschappen in de wijn die jouw maaltijd nog mooier maken. Door écht te genieten van het vlees op je bord, kijk je vaak vanzelf anders naar het eten van vlees in het algemeen.

Bewust vlees eten; is dat belangrijk voor jou? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook