Zelf leren fermenteren? Zo doe je dat!
Als tiener was het al een hobby van me: koken. Ik weet nog goed dat ik driegangenmenu’s met bijbehorende menukaarten maakte als er vrienden bij mijn ouders kwamen eten. Als ik er nu aan terugdenk moet het hilarisch zijn geweest. Ik koos altijd een duidelijk thema voor het eten. Zo maakte ik een keer tomatensoep (voorgerecht), pasta met tomatensaus (hoofdgerecht) en een tomaat-mozzarella (bijgerecht) salade. Het leek mij destijds een goed idee om op deze manier samenhang in het menu te creëren. Vandaag de dag zou ik het ronduit saai en ongeïnspireerd noemen. Leuk om te zien hoe je je snel kunt ontwikkelen in de keuken. Zo leerde ik in de afgelopen jaren zelf brood bakken, ging ik met een sous-vide koken, kreeg ik de barbecue onder de knie en maakte ik steeds vaker gerechten uit sterrenrestaurants na. Voor dit jaar heb ik zelf leren fermenteren op de planning staan. Ik leg je graag uit waarom en hoe ik dat wil gaan doen.
Een menu met alleen maar gerechten met tomaat zou ik dus niet meer zo snel serveren. Haha! Wel lijkt het me geweldig om een keer een diner te organiseren waarbij gefermenteerde producten in de hoofdrol staan. En dan niet zomaar gefermenteerde producten, maar zélf bereide gefermenteerde producten. Eén van mijn absolute favorieten is kimchi. Kimchi is een gefermenteerd koolgerecht waarbij pittig, zout en friszuur op ultieme wijze samenkomen. Het is lekker als bijgerecht bij Koreaanse gerechten, maar ook geweldig op een broodje avocado of in een zelfgemaakte dumpling.
Waarom is fermenteren zo gezond?
Door voedsel te fermenteren wordt het langer houdbaar en krijgt het een complexere smaak. Op Damespraatjes schreven we een uitgebreid artikel over wat fermenteren zo gezond maakt en hoe het precies werkt. Zeker leuk om even te lezen als aanvulling op dit stuk! In dit artikel vertel ik je wat je nodig hebt om te fermenteren en hoe je het (net als ik) zelf kunt leren.
Dit bericht op Instagram bekijken
Wat heb je nodig?
Als je zelf eten gaat fermenteren, heb je een aantal basics zeker nodig. Afhankelijk van hetgeen je gaat maken, kan het zijn dat er bijkomstige zaken zijn. Hier kom je tijdens jouw leer- en werkproces achter. Wat in ieder geval handig is om in huis te hebben, zijn goede weckpotten in verschillende maten. Ook is het fijn om een keukenweegschaal, een grote snijplak, goede koksmessen, een rasp/mandoline en een houten stamper in huis te hebben. Nu kun je aan de slag!
Hoe leren fermenteren?
Leren fermenteren kan ik doen met behulp van boeken, een vriend of vriendin die het al doet of video’s van YouTube. Zelf ga ik een online cursus fermenteren volgen. Op deze manier komen alle belangrijke zaken aan de orde en leer je op gestructureerde wijze wat fermenteren precies is, hoe jij het kunt doen, wat belangrijk is en wat lekkere dingen zijn om te maken. Doordat het online is kan ik er op mijn eigen tempo doorheen. Elke vrijdagmiddag bijvoorbeeld!
Gaat een nieuwe wereld open
Ik kan me zo voorstellen dat er een wereld voor me opengaat als ik deze kooktechniek onder de knie ga krijgen. Toen ik sous-vide leerde koken werden mijn gerechten aanzienlijk lekkerder. Ik verwacht dat ik een betere hobby-kok zal worden als ik de technieken en recepten van het fermenteren onder de knie heb. En dan lijkt het me dus wél heel leuk om weer een thema-avond te organiseren.
Lijkt het jou ook leuk om zelf te gaan fermenteren? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂
Foto door Maria Verkhoturtseva