Damespraatjes Damespraatjes

Leren genieten van oesters? Zo doe je dat!

Ik ben dol op lekker eten en bourgondische dineetjes, maar een oester zal je mij niet snel zien eten. Elke zoveel maanden probeer ik het opnieuw en iedere keer weer vind ik het alsof ik een vissige hap zeewater neem. Stiekem vind ik dat heel jammer! Ik vind het altijd zo leuk en gezellig als er oesters gegeten worden aan tafel en ik baal dus soms om het feit dat ik dan ‘niet mee kan doen’. Ik wil dan ook dolgraag van oesters leren genieten. Maar hoe doe je dat?

Vocht uit de oester gieten

In een oester zit veel vocht. Na het openmaken van de oester is het altijd zaak om dit vocht eruit te gieten. De oester maakt hierna vanzelf opnieuw vocht aan. Dit tweede vocht is volgens kenners lekkerder en zuiverder.

Combineren

Een pure oester zonder toevoegingen; zo proef je dit beestje op z’n best. Maar wat als je het liever niet te goed proeft omdat je eigenlijk niet zo van de smaak houdt? Dan kan je heel wat lekkere smaken aan jouw oester toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan wat limoensap, tabasco en rode ui. Dit zijn hele sterke smaken die de échte oestersmaak een beetje naar de achtergrond verdringen. Of ga juist voor een wat zoeter/kruidiger palet met sinaasappel, venkel en peterselie. Ooit al eens Oysters Rockefeller geprobeerd? Zelfs de grootste ‘oester haters’ kunnen dit niet weerstaan!

Nog niet rauw

Een andere hele goede manier om oesters te leren waarderen, is door ze niet meteen rauw te eten. Bij een warme bereiding van oester is het makkelijk om ook andere lekkere smaken en sauzen toe te voegen. Net als bij de vorige tip (het combineren) maakt dit de meest intense smaken wat minder. Denk bijvoorbeeld aan gegratineerde oesters met Parmezaanse kaas of oesters met een beurre blanc en een theelepeltje kaviaar.

Vaak proberen

Bij veel voedingsmiddelen is het gewoon een kwestie van wennen. Blijf oesters regelmatig proberen en zoek naar combinaties waar jij wél van geniet.

Vind je het na het gebruiken van deze tips nog steeds niet lekker en kan je niet van oesters genieten? Kies dan lekker iets wat je wél lekker vindt! Voldoende andere lekkere opties 🙂

Houd jij van oesters of juist helemaal niet? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig. 

Reageer ook