Damespraatjes Damespraatjes

Kamado, vuurtafel of konro grill: wat zijn de verschillen?

Of het nou plus dertig of min dertig is: bij ons wordt er ieder weekend gegrilld. Wij vinden koken op de barbecue zó lekker en leuk, dat wij dit het hele jaar door gewoon blijven doen. En niet alleen wij; steeds meer hardcore barbecue-fans kiezen er ook tijdens de koude maanden voor om gewoon door te grillen. Want zeg nou zelf, een stuk vlees of heel kippetje smaakt toch lekkerder van de barbecue dan uit een pan of oven? De meeste mensen zijn het erover eens dat de échte grillsmaak ongeëvenaard lekker is, maar de vraag blijft wel: wáár grill je dan op. Van kamado tot vuurtafel en konro grill: wat zijn de verschillen? Wel zo handig om te weten voordat je naar de BBQ shop gaat!

Kamado

Een kamado – ook wel keramische barbecue genoemd – is een houtskoolbarbecue met een dikke, keramische kuip en deksel. Doordat een kamado goed hitte vasthoudt, is hij perfect om slowcook gerechten (zoals pulled pork) op te bereiden. Daarnaast heb je bij een kamado veel controle over de temperatuur en heeft hij meestal een ingebouwde temperatuurmeter. Kamado’s zijn meestal niet goedkoop, maar het geld dubbel en dwars waard als je graag van de barbecue eet.

Vuurtafel

Een vuurtafel, zoals bijvoorbeeld de OFYR, is een barbecue en kampvuur in één. Waar je een gewone barbecue kunt afsluiten met een deksel, is een vuurtafel helemaal open. Op de randen van de vuurtafel kun je eten grillen en sauzen opwarmen, maar ook boven het vuur kan je een grillrooster plaatsen. Doordat een vuurtafel open is, kan je er gezellig rondom staan. De ultieme combinatie tussen koken en gezelligheid!

Konro Grill

Net als een vuurtafel is ook een konro grill een open barbecue. De konro grill is een Japanse handgemaakte grill, gemaakt van diatomeeënaarde. Uit deze aarde wordt klei gemaakt, die bestand is tot temperaturen tot wel duizend graden. Waar de binnenkant heel heet wordt, blijft de buitenkant relatief koel. In de konro grill gebruik je trouwens geen gewoon houtskool, maar speciaal Binchotan houtskool gemaakt van de Ubame eik. Koken op een konro grill is super leuk en zorgt voor zeer verfijnde smaken. Grillen jullie liever een worstje of burgertje? Dan is een konro grill misschien niet de beste keuze.

Advies

Het kiezen van een barbecue is heel erg persoonlijk. Alle bovenomschreven producten zijn prachtig en ze spelen alle drie weer net op andere wensen en behoeften in. Het is zeker een idee om je eens te laten informeren bij een barbecue winkel waar ze al deze producten hebben staan. Hier kan je goed geholpen worden bij het maken van de voor jou beste keuze!

Zelf hebben wij zowel een kamado als een konro grill. Bij het bereiden van kleine, verfijnde stukken vlees kiezen we meestal voor de konro grill. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Wagyu-spiesjes. Bereiden we grote stukken vlees of maken we iets dat urenlang mag liggen garen? Dan gaan we eigenlijk altijd voor de kamado.

Welke van deze barbecues zou jij het liefste willen hebben? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook