5 gerechten waar nootmuskaat niet in mag ontbreken
Mijn opa deed vroeger altijd nootmuskaat op zijn sperziebonen. Heel eerlijk, als kind moest ik er niet zo veel van weten, maar tegenwoordig (en dan zeker als ik sperziebonen eet) pak ik dan toch het potje nootmuskaat van Van Beekum Specerijen uit de kast. Ik vind het nu wel lekker én het heeft iets nostalgisch, zeker omdat opa ruim 20 jaar geleden overleden is. Maar ik gebruik het heus nog wel vaker. Ik deel 5 gerechten waar nootmuskaat niet in mag ontbreken!
Romige bloemkool gratin met nootmuskaat
Bloemkool gratin is een comfortabel bijgerecht dat perfect past bij gegrild vlees (of gevogelte). Kook de bloemkoolroosjes altijd eventjes kort voor en leg ze vervolgens in een ovenschaal. Maak een romige bechamelsaus met boter, bloem, melk en nootmuskaat. Giet de saus over de bloemkool en bestrooi het geheel met (lekker veel) geraspte kaas. Bak de gratin in de oven tot de bovenkant goudbruin is. De nootmuskaat voegt een aangename warmte toe aan de romige saus en combineert perfect met de milde smaak van de bloemkool.
Romige pompoensoep met nootmuskaat
Pompoensoep is mijn absolute herfstfavoriet en nootmuskaat voegt een extra dimensie toe aan de smaak. Begin met het roosteren van de pompoen en het koken ervan met bouillon en kruiden. Voeg aan het einde een klein beetje nootmuskaat toe en pureer de soep tot deze glad is. Daarna is het tijd om lekker te genieten!
Dit bericht op Instagram bekijken
Gevulde appels met nootmuskaat en walnoten
Verwijder het klokhuis van de appels en snijd een dunne laag van de bovenkant af. Meng bruine suiker, kaneel, gehakte walnoten en een snufje nootmuskaat in een kom. Vul de appels met dit mengsel en plaats ze in een ovenschaal. Bak ze tot ze zacht zijn en de vulling is gekarameliseerd. De nootmuskaat versterkt de zoete smaak van de appels en voegt een subtiele kruidigheid toe die perfect samengaat met de nootachtige textuur van de walnoten.
Pittige wortelpuree met gember en nootmuskaat
Deze wortelpuree is een smaakvol en gezond bijgerecht dat een pittige twist krijgt met behulp van nootmuskaat en gember. Kook de wortels tot ze zacht zijn en pureer ze vervolgens met boter, gember, een snufje nootmuskaat en een scheutje room. Breng op smaak met zout en peper. Serveer in een mooi schaaltje.
Kruidige rundvlees stoofpot met nootmuskaat
Deze stevige rundvlees stoofpot wordt op smaak gebracht met een mix van kruiden, waaronder nootmuskaat. Bak het rundvlees aan in een stoofpan en voeg vervolgens uien, knoflook, wortels, selderij en tomatenpuree toe. Breng op smaak met nootmuskaat, tijm, rozemarijn, laurierblaadjes, zout en peper. Voeg bouillon toe en laat het geheel sudderen tot het vlees zacht en mals is. De nootmuskaat geeft de stoofpot een rijke en warme smaak die perfect samengaat met de hartige aroma’s van het rundvlees en de kruiden.
Lekker allemaal toch? Hup, nootmuskaat kopen en aan de bak! Weet jij nog een lekker recept, laat het dan zeker weten in de comments! Vinden we super leuk!
Afbeelding: Skylar Kang – Pexels
Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!