Damespraatjes Damespraatjes

Zo maak je zelf lekkere en gezonde notenrepen

Op onze zusterpagina Damespraatjes schreven wij laatst een artikel over waarom noten zo gezond zijn en welke noten je dan het beste kunt eten. Door dagelijks een handje noten te eten, ben je goed bezig voor je hart- en vaatstelsel en krijg je flinke hoeveelheden eiwitten, vezels en nog veel meer goeds binnen! Tijd om vaker van noten te gaan genieten dus. Je kunt ze zo het het vuistje eten, maar ook door een salade of op de borrelplank zijn ze onversmaadbaar. En wat dacht je van zelfgemaakte noten-repen? Wij geven je hier drie recepten.

Kies voor het maken van deze repen alleen voor de beste biologische noten, deze kan je bijvoorbeeld kopen bij Bionoot. Ga ook bij de andere ingrediënten het liefste voor biologische opties.

Gezonde notenreep 

Op zoek naar een klassieke gezonde notenreep, met biologische noten en helemaal vrij van troep? Dan moet je deze energy nut bar van Irene Magazine zeker proberen!

Ingrediënten 

  • 450 gram amandelen
  • 50 gram pompoenpitten
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gedroogde cranberries
  • 20 gram ongezoete kokosvlokken
  • 120 gram honing
  • 80 gram ahornsyroop
  • een snufje zeezout

Bereiden 

  1. Vul een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier en lak af met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rooster de amandelen voor 10 minuten in de oven. Voeg na 5 minuten ook de pompoen- en zonnebloempitten toe. Rooster deze de laatste 5 minuten mee.
  3. Doe de amandelen, pompoen- en zonnebloempitten, gedroogde cranberries en kokosvlokken in een kom. Roer dit door.
  4. Doe de honing, ahornsyroop en het zout in een pan. Laat dit tot het kookpunt komen en kook het 1 tot 2 minuten rustig door.
  5. Giet de syroop over de noten en roer het snel door.
  6. Schep de notenmix in de bakvorm en verdeel het geleidelijk. Je kunt bijvoorbeeld een glas of een kleine roller gebruiken om het gelijk en egaal aan te drukken. Laat dit één uur staan.
  7. Snijd in mooie repen.

Videotutorial 

Bekijk hier ook zeker even de video-tutorial van Irene Magazine

Chocolade-hazelnootreep 

Zin in het goede van noten, maar ook in het zoete van chocolade? Dan is het tijd voor deze goddelijke chocolade-hazelnootrepen. Deze zijn bij ons thuis elke keer een doorslaand succes en ik maak ze dan ook heel graag.

Ingrediënten

  • 400 gram hazelnoten
  • 500 gram melkchocolade
  • 1 snuf zeezout

Bereiden

  1. Vul een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier en lak af met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Rooster de hazelnoten 10 minuten.
  3. Smelt de chocolade au bain marie.
  4. Doe de hazelnoten in een kom en giet hier de gesmolen chocolade overheen. Schep het snel over in de bakvorm.
  5. Laat het één uur staan (niet in de ijskast), zodat de chocolade hard kan worden.
  6. Snijd of breek tot hapklare stukken.

Granola-notenreep 

Deze reep is perfect om als snel ontbijtje te eten! Het is een heerlijk samenspel van noten en geroosterde granen. Een gezond en gebalanceerd ontbijt voor mensen met weinig tijd.

Ingrediënten

  • 270 gram havermout
  • 140 gram amandelen
  • 40 gram pinda’s
  • 60 gram gedroogde cranberries of kersen
  • 12 gram kokosrasp
  • snufje zout
  • 200 gram honing
  • 80 kokosolie, gesmolten
  • 1 theelepel vanille extract

Bereiden

  1. Vul een vierkante bakvorm van 20 x 20 centimeter met bakpapier en lak af met een beetje olie. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Mix de havermout, amandelen, pinda’s, cranberries, zout en kokosrasp in een grote kom. Voeg ook de honing, kokosolie en vanille extract en roer dit goed door.
  3. Schep het snel over in de bakvorm en verdeel het geleidelijk. Je kunt bijvoorbeeld een glas of een kleine roller gebruiken om het gelijk en egaal aan te drukken.
  4. Bak het 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Snijd in repen.

Praat mee

Wat lijkt jou de lekkerste reep? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

 

Reageer ook