Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Verse vijgenjam voor op de kaasplank

Bij de borrel ben ik altijd gek op kaasplankjes. Nu in zwanger ben mag ik helaas geen rauwmelkse kazen, maar gelukkig blijven er nog genoeg andere opties over. Bij het samenstellen van de perfecte kaasplank, let ik er ook altijd op dat je wat zoete componenten terugvindt. Denk aan een rozijnenbroodje, dadelbrood, appelstroop of verse vijgenjam. Die laatste maak ik tegenwoordig vaak zelf en het is echt super makkelijk.

Deze jam is lekker bij een kaasplank, maar natuurlijk ook op een dikke boterham of op een krokant beschuitje.

Recept: Verse vijgenjam voor op de kaasplank

Ingrediënten verse vijgenjam

  • 500 gram gedroogde vijgen, in kleine stukjes
  • 400 milliliter sinaasappelsap (vers)
  • 300 milliliter rode wijn
  • 400 gram geleisuiker
  • 2 theelepels citroensap

Bereiden

1. Breng de sinaasappelsap aan de kook. Voeg hier de stukjes vijg bij en laat het 5 minuten rustig doorpruttelen.

2. Na 5 minuten voeg je ook de wijn, de suiker en het citroensap toe. Breng het aan de kook en laat ook dit weer 5 minuten doorpruttelen. Blijf de jam goed doorroeren.

3. Neem een schone jampot en giet hier de jam in. Draai de pot goed dicht en zet hem gedurende 10 minuten omgekeerd op het aanrecht.  Heb je jam over, dan kan je natuurlijk nog meer potjes vullen!

4. Bewaar de jam in de ijskast. Op kamertemperatuur vinden wij hem het lekkerst, dus haal hem een half uurtje voor gebruik er weer uit.

Geniet ervan!

Tip: Maak wat extra verse vijgenjam voor je vriendinnen en collega’s. Dat zullen ze enorm waarderen! Hang er een persoonlijke boodschap aan om het nog leuker te maken.

Recept Verse vijgenjam voor op de kaasplank

Reageer ook