Recept: Tajine met lamsvlees, abrikozen en sperziebonen
De tajine is een traditionele stoofpot uit de Noord-Afrikaanse keuken, vooral populair in Marokko, Algerije en Tunesië. De naam verwijst zowel naar het gerecht als naar de aardewerken schaal met een kegelvormig deksel waarin het wordt bereid. Dankzij deze speciale vorm wordt stoom tijdens het koken teruggeleid naar het gerecht, waardoor het vlees en de groenten heerlijk mals blijven en de smaken zich optimaal vermengen.
Waar komt de tajine vandaan?
Oorspronkelijk werd de tajine gebruikt door Berberstammen, die gerechten langzaam kookten boven een laag vuur of houtskool. Dit was niet alleen praktisch in een woestijnklimaat, waar water schaars is, maar zorgde ook voor een intense smaakontwikkeling. Tegenwoordig wordt de tajine nog steeds veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken en wint hij wereldwijd aan populariteit.
Smaakvol en boterzacht
Wat een tajine zo bijzonder maakt, is de combinatie van kruidige en zoete smaken. Specerijen zoals kaneel, komijn en ras el hanout geven het gerecht diepte, terwijl ingrediënten zoals abrikozen, pruimen of honing een subtiele zoetheid toevoegen. Doordat het vlees langzaam gaart, wordt het boterzacht en vol van smaak.
Ingrediënten tajine met lamsvlees, abrikozen en sperziebonen (voor 4 personen)
- 600 g lamsvlees (schouder of bout), in blokjes
- 2 uien, fijngesneden
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- 1 el ras el hanout (optioneel)
- 2 el olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 400 ml runderbouillon
- 100 g gedroogde abrikozen, in stukjes
- 100 g sperziebonen, schoongemaakt
- Peper en zout naar smaak
- Verse koriander ter garnering
- Basmatirijst
Bereiding
1. Verhit de olijfolie in een tajine of stoofpan. Bak het lamsvlees rondom bruin.
2. Voeg de uien en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
3. Roer de specerijen en tomatenpuree erdoor en bak kort mee.
4. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 1,5 uur zachtjes sudderen.
5. Voeg de abrikozen en sperziebonen toe en laat nog 15 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn. Kook ook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
6. Breng op smaak met peper en zout.
7. Serveer met rijst en garneer met verse koriander.
Variatietip: in plaats van rijst kun je het gerecht ook serveren met bulgur, couscous of flatbread.