Bekende Oostenrijkse gerechten die je misschien wel kent van wintersport

Wij Nederlanders gaan massaal met ze alle op wintersport en hierbij is Oostenrijk de meest populaire wintersportbestemming. Hierdoor komen veel Nederlanders in aanraking met typisch Oostenrijkse gerechten en dan voornamelijk uit de provincie Tirol. De Oostenrijkse cuisine staat niet bepaald bekend om zijn mooie gerechten, echter zijn deze gerechten wel erg voedzaam en origineel. In dit artikel zullen we een aantal typisch Oostenrijkse gerechten benoemen die je gemakkelijk zelf thuis kan maken.

Kaiserschmarrn

Na de Wienerschnitzel is dit misschien wel het bekendste Oostenrijkse gerecht voor wintersporters: Kaiserschmarrn. Kaiserschmarrn is een typisch Tirools gerecht wat voor ons Nederlanders erg dicht in de buurt komt van poffertjes en pannenkoeken. Kaiserschmarrn is als het ware een dikke, gekaramelliseerde pannenkoek welke in stukjes gescheden is. Over het algemeen wordt dit gerecht dan ook geserveerd met appelmoes en/of bessenjam.

Appelmoes wordt in Oostenrijk over het algemeen alleen geserveerd bij zoete gerechten en toetjes. Het is niet gebruikelijk om appelmoes bij hartige gerechten te serveren, hoewel Nederlanders hier wel om bekend staan in Oostenrijk.

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 4 eetlepels meel
  • 3 eieren
  • ½ theelepel zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • melk
  • boter
  • poedersuiker
  • bessenjam/appelmoes

Kaiserschmarrn

Tiroler Gröstl

De naam zegt het al, Tiroler Gröstl is een typisch Tirools gerecht. Dit gerecht kan zowel als lunch als diner dienen. Tiroler Gröstl kun je vinden bij zowat alle berghutten waar je kunt lunchen tijdens een dagje skiën. Tiroler Gröstl wordt vaak geserveerd in een klein pannetje met gebakken aardappelen, spekjes, rundvlees, bieslook, ui en tenslotte af geserveerd met een spiegelei.

Tiroler Gröstl is erg populair bij hotels die all inclusive wintersport aanbieden aangezien dit gerecht relatief goedkoop is en voor veel mensen tegelijk kan worden gemaakt.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300g gekookte aardappelen
  • 150 gram spek en/of rundvlees
  • 1 kleine ui
  • zout
  • bieslook
  • Boter
  • 2 spiegeleieren

Wienerschnitzel

Natuurlijk mag de Wienerschnitzel niet ontbreken in dit rijtje. Deze wereldberoemde schnitzel is afkomstig uit de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Deze prachtige stad is de enige stad in de wereld met een ‘eigen’ keuken. De Wienerschnitzel wordt vaak geserveerd met aardappelen of friet, bessenjam en een citroentje.

Uiteraard kun je de Wienerschnitzel bij de plaatselijke supermarkt halen, maar wat is er nu leuker dan je eigen schnitzels maken?

Ingrediënten per schnitzel:

  • 1 ongepaneerde kalfsschnitzel
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel gesneden salie
  • 1 ei
  • melk
  • zout en peper
  • 1 eetlepel olie

Met deze gerechten hoef je niet te wachten op jouw wintersport vakantie om weer goede Oostenrijkse gerechten te eten. De gerechten die in deze blog zijn benoemd zijn gemakkelijk thuis te bereiden, ook zijn al deze producten te halen bij de plaatselijke supermarkt.

Wienerschnitzel


Reageer ook