Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Limoncello tiramisu van Gennaro Contaldo

In een Italiaans restaurant probeer ik me tijdens het diner altijd een beetje in te houden. Dit is vaak lastig, vooral als er veel lekkers op de kaart staat en ik eigenlijk uitgebreid wil eten. Toch sla ik daarom regelmatig de pasta over… Aan tafel word ik meer dan eens gek aangekeken als ik een hele gang oversla, maar wanneer mijn favoriete toetje wordt opgediend is het duidelijk waarom. Wat mijn favo toetje is? Tiramisu natuurlijk!

De tiramisu van mijn moeder is en blijft de beste. Toch probeer ik regelmatig nieuwe varianten en dat is ook heel leuk! Zo stond deze limoncello tiramisu al lang op mijn lijstje om te proberen. Hij is van Gennaro Contaldo, de Italiaanse kok die vaak voor het YouTube kanaal van Jamie Oliver kookt. Probeer jij hem ook?

Recept: Limoncello tiramisu van Gennaro Contaldo

Ingrediënten van de Limoncello tiramisu

  • 400 gram poedersuiker
  • 3 citroenen (ongewaxt)
  • 4 grote eieren
  • 4 eetlepels limoncello (+ wat extra om te besprenkelen)
  • 200 gram lange vingers
  • 1 blaadjes verse munt
  • 250 milliliter water
  • Snufje zout

Bereiden van de Limoncello tiramisu

1. Doe 250 g suiker en 250 ml water in een kleine pan en plaats op middelhoog vuur.

2. Schil de schil van 2 citroenen, snijd ze fijn in in reepjes, doe ze in de pan en pers het sap uit. Laat 10 tot 12 minuten zachtjes sudderen, of tot je een lichte siroopconsistentie hebt.

3. Haal van het vuur en laat afkoelen, leg de citroenschil voorzichtig over op een bord.

4. Scheid de eieren, doe de dooiers in één kom en het eiwit in een andere.

5. Klop de eidooiers met 150 g suiker tot ze lichter van kleur en luchtig zijn, voeg dan de mascarpone toe en klop opnieuw tot een gladde en romige massa.

6. Rasp de schil van de overgebleven citroen fijn, giet de limoncello erbij en roer door.

7. Klop de eiwitten met een snufje zeezout tot ze stijve pieken vormen en vouw ze voorzichtig door het dooiermengsel, waarbij je zoveel mogelijk lucht er doorheen schept.

8. Om de tiramisu samen te stellen, verdeel je een derde van de room over de bodem van een schaal van 18 cm x 24 cm. Terwijl je de vingers in de citroensiroop doopt, leg je de helft van de lange vingers in een enkele laag in de schaal. Besprenkel royaal met limoncello, naar smaak, en herhaal nogmaals, eindigend met een laagje crème erop.

9. Zet minimaal 4 uur in de koelkast om te koelen, bij voorkeur ’s nachts, garneer met de gekonfijte citroenschil en scheur de muntblaadjes erover.

Het genieten van de Limoncello tiramisu kan beginnen!

Reageer ook