Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Oud-Hollandse boterkoek

Als ik vroeger bij mijn opa en oma, de ouders van mijn vader, op bezoek was, hadden we altijd een aantal vaste dingen die we deden. Zo had ik een ‘Bart Graskop’ poppetje, waarbij er gras uit zijn hoofd groeide, wat ik dan elke keer mocht knippen. Ook dronk ik er altijd tomatensap en at ik boterkoek. 

Tomatensap en boterkoek

Heel grappig dat dit soort kleine dingen opkomen als je terugdenkt aan mensen van vroeger. Mijn opa en oma zijn inmiddels overleden, maar deze herinneringen blijven altijd hangen. Ook mijn liefde voor tomatensap en boterkoek is onveranderd.

Echt genieten

Hoewel ik dol op boterkoek ben, probeer ik het niet te vaak te doen. Het bevat vrij veel vet en suiker en is daardoor alles behalve goed voor je. Maar als ik het dan eet, dan wil ik er ook écht van genieten. Dan ga ik voor de echte, oud-Hollandse boterkoek. Deze koop ik dan bij een betere bakken of ik maak het lekker zelf.

Benieuwd hoe je dit maakt? Dit recept is afkomstig van Albert Heijn en smaakt precies zo lekker als de boterkoek die ik vroeger bij oma at.

Recept: Oud-Hollandse boterkoek

Ingrediënten 

  • 300 gram patent tarwebloem
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 1 mespunt zout
  • 1 middelgroot ei
  • 1 el kraanwater

Bereiden

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.

2. Zeef de bloem en suiker boven een kom. Snijd de koude boter in 3 plakken en leg op het bloemmengsel. Snijd met twee messen de boter in kleine stukjes. Voeg het zout toe aan het bloemmengsel. Kneed met koele handen snel tot een deegbal.

3. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Vorm op de bakplaat een koek van het deeg. Klop het ei los met het water. Bestrijk de bovenkant van het deeg met dit mengsel. Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat hem helemaal afkoelen.

4. Snijd de boterkoek in stukken en genieten maar!

Ik ben heel benieuwd wat jullie van dit recept vinden! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂

Reageer ook