Damespraatjes Damespraatjes

Uit oma’s keuken: Melanzane alla parmigiana

Het is mijn favoriete Italiaanse gerecht: Melanzane alla parmigiana. Vroeger aten wij het thuis ook al en nu maak ik het weer voor mijn eigen kinderen. Het is altijd een succes! Wist je trouwens dat het recept oorspronkelijk afkomstig is uit Sicilië? En dat parmigiana niets te maken heeft met de kaas, maar dat het iets zegt over de opbouw van de ovenschotel:  net als de latjes van de typisch Italiaanse luiken. Ik wist het niet, maar kwam hier via HelloFresh achter. 

Het recept van deze klassieke Melanzane alla parmigiana, komt uit ons HelloFresh pakket van deze week. In het recept maak je hem met ciabatta croutons als topping, maar wij serveren het brood er los naast. Onze dochter is namelijk dol op dippen en dipt het brood zo in de saus! Jummie.

Uit oma’s keuken: Melanzane alla parmigiana

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 aubergines
  • 2 uien
  • 2 knoflooktenen
  • 20 gram verse basilicum
  • 4 theelepels Italiaanse kruiden
  • 800 gram tomatenblokjes
  • 400 milliliter passata
  • 100 gram parmigiano de reggiano
  • 2 bollen buffelmozarella
  • 4 witte ciabatta’s
  • 2 eetelepels zwarte balsamico azijn
  • 8 eetlepels bloem
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiden (50 minuten)

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten royaal met zout en leg in een vergiet. Laat het zout intrekken (zie TIP). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.

2. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Bak 3 – 4 minuten. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en de passata. Roer goed en breng op smaak met peper, zout en de helft van het basilicum. Kook het geheel, afgedekt, 10 – 15 minuten zachtjes.

3. Rasp de parmigiano reggiano fijn. Scheur of snijd de buffelmozzarella in kleine stukken. Snijd een halve ciabatta per persoon in grove stukken en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verspreid 2 el bloem per persoon, peper en zout over een groot bord. Dep de plakken aubergine goed droog met keukenpapier en schraap het zout eraf. Wentel de plakken dan door de bloem.

4. Verhit 1 el olijfolie per persoon in een grote koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de aubergineplakken in 4 – 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om en laat uitlekken op een keukenpapier. Verhit opnieuw 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en herhaal met de overige aubergineplakken.

5. Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg 1/3 van de aubergineplakken erop en schep 1/3 van de tomatensaus erover. Bestrooi met 1/3 van de parmigiano regiano en 1/3 van de buffelmozzarella. Herhaal dit met de overige auberineplakken, tomatensaus en kaas. Verdeel de ciabattacroutons over de bovenkant en bak 10 – 15 minuten in de oven. Bak de laatste 6 minuten de overige ciabatta mee in de oven.

6. Verdeel de melanzane parmigiana over de borden en garneer met het overige basilicum. Serveer met de ciabatta.

Buon appetito!

Melanzane alla parmigiana 2

Nog een leuke tip!

Heb jij nog een los ingrediënt in huis, maar weet je niet zo goed wat je daar mee zou kunnen maken? Kijk dan eens in de receptengenerator! Hier zie je snel wat je met dit ingrediënt kunt doen.


Reageer ook