Damespraatjes Damespraatjes

Zo tover je in 20 minuten een pasta op tafel zoals je hem alleen in Italië eet

Al jaren is pasta een van mijn favoriete dingen om te eten. Omdat ik tegenwoordig behoorlijk op mijn koolhydraatinname let, eet ik het de laatste tijd wat minder. Maar eet ik het dan wel? Dan wil ik zo’n heerlijke pasta met een échte Italiaanse twist. En hoewel je in Italië de meest ingewikkelde pastagerechten kunt vinden, zijn de lekkerste (wat mij betreft) de meest eenvoudige. Ze hebben slechts een handjevol ingrediënten maar zijn zó lekker. Het geheim? Goede ingrediënten, de pasta koken in zout water en het pastawater na het koken van de pasta gebruiken als emulgator van de saus. Ik beloof je: ook jij kan een pasta bereiden die zo lekker is als in Italië!

Snelle tips

Om in 20 minuten een échte Italiaanse pasta op tafel te krijgen, moet je een beetje doorwerken. Je gebruikt namelijk verse ingrediënten die allemaal gesneden moeten worden. Oefening baart kunst en hoe vaker je het doet, des te handiger je er in wordt. Daarnaast gebruik ik thuis een Grohe heetwaterkraan. Hierdoor heb je meteen kokend water en hoef je geen kostbare minuten te verspillen aan het koken van water. Dit scheelt je al snel tien minuten! Tot slot is ook het aanhouden van de juiste kooktijd van de pasta aan aanrader. Met veel dingen kook ik op gevoel, maar als het op pasta en eieren koken aankomt, dan werk ik toch graag met een timer. Alleen zo krijg je hem op het optimale kookpunt en dat is nou eenmaal essentieel bij het bereiden van pasta.

Basisrecept

Wij delen hier een super simpel basisreceptje voor een snelle en lekkere Italiaanse pasta. Je kunt er natuurlijk allerlei variaties op bedenken, maar houd de basis tips in je achterhoofd. Kook je lekker mee?

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 gram pasta
  • 500 gram kleine cherrytomaten, gehalveerd
  • 1 witte ui, in kleine blokjes
  • 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 15 gram verse basilicum
  • Parmigiano Reggiano DOP
  • Peper en zout
  • Italiaanse olijfolie

Bereiden

1. Breng een pan met minstens 3 liter water aan de kook. Zout het water flink, zodat het bijna net zo zout is als zeewater.

2. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Let op: het pasta water gooi je niet weg!

3. Neem een ruime bakpan en zet deze op een laag vuur. Schenk olie in de pan, totdat de hele bodem van de pas bedekt is met een dun laagje olie.

4. Fruit de knoflook en de ui 5 minuten aan. Voeg dan ook de tomaatjes toe en laat dit op een middelhoog vuur gaar worden.

5. Giet de pasta af, maar bewaar een deel van het water. Dit water bevat namelijk zetmeel en zout en dit geeft die perfecte finishing touch aan het gerecht.

6. Schep 4 eetlepels van het pasta water bij de tomaten. Voeg nu ook de verse basilicum en wat versgemalen peper toe. Roer daarna de gekookte pasta door de saus.

7. Verdeel de pasta over vier diepe borden. Breng eventueel op smaak met wat verse peper. Rasp er een fijne hoeveelheid van de Parmigiano Reggiano DOP overheen.

Buon appetito! 

Praat mee

Wat vind je van dit gerechtje? En wist jij dat je het pasta water kunt gebruiken om je saus te binden?

Reageer ook