Damespraatjes Damespraatjes

Nooit meer huilen bij het snijden van een ui? Zo doe je dat!

Ooit vlak voor een date een ui geprobeerd te snijden? Ik wel. En ik kan je vertellen: ik had beter geen mascara op kunnen doen, want toen mijn date arriveerde leek het net of ik keihard een potje had staan janken. “Gaat het wel met je?” vroeg hij me. “Nee, ik heb net drie uien staan snijden en ik kon mijn tranen niet meer bedwingen” antwoordde ik. Gelukkig konden we er samen hard om lachen en hebben we heerlijk van het eten genoten. Maar, ik dacht wel: dit eens, maar nooit meer. 

Ik ging op zoek naar een handige manier om ervoor te zorgen dat ik nooit meer moet huilen bij het snijden van uien. Wanneer je er één snijdt is het vaak nog wel te doen, maar bij drie of meer het lijkt alsof je ogen ontploffen. Er zijn een paar manieren om dat te voorkomen:

1. Smeer je snijplank in met azijn en snijd hierop de uien. Ze kunnen hierna wel een klein beetje naar azijn smaken. Meestal is dit niet zo erg, want als je ze bakt of kookt verdwijnt deze smaak. Wil je de ui rauw eten (in bijvoorbeeld een salade) dan kan je ze even een beetje afspoelen met water.

2. Snijd de uien naast een kraan waarbij je heet water laat stromen. Het stromen van het water laat de irriterende stoffen een beetje oplossen in de lucht, waardoor ze minder prikken aan je ogen.

3. Leg de uien voordat je ze snijdt 10 tot 15 minuten in de vriezer. Deze methode laat een deel van de actieve enzymen die pijnlijke ogen kunnen veroorzaken verdwijnen, zonder dat de smaak wordt aangetast. Let op: laat ze niet te lang in de vriezer liggen!

Heb jij nog een goede methode waardoor je minder last hebt van pijnlijke en tranende ogen tijdens het snijden van uien? We zijn heel erg benieuwd!

Lees ook: Hoe bak je de perfecte bitterbal?

gehaktballen - stock

Of probeer: Zo maak je zelf Nutella!

Nutella maken

Reageer ook