Damespraatjes Damespraatjes

Review: Koud-roken met de smoking gun

Oh wat ben ik dol op een rooksmaakje! In goede restaurants krijg ik regelmatig gerechten waar deze smaak aan is toegevoegd. Zo ben ik verzot op gerookte boter, gerookt zeezout en gerookte noten. Het thuis maken was mij nog nooit gelukt, maar sinds kort heb ik een tool ontdekt waarmee ik het wél kan: met een smoking gun. Ik testte de Wartmann® roker en hier lees je mijn uitgebreide review!

Koud-roken

Koud-roken: Als hobbykok klinkt het misschien wat intimiderend, maar dat is alles behalve het geval. Bij koud-roken maak je – het woord zegt het eigenlijk al- gebruik van koude rook om een gerecht rooksmaak te geven. Waarschijnlijk heb je thuis ook al weleens iets een rooksmaakje gegeven, bijvoorbeeld het vlees en de groenten op de barbecue. Met koud roken geef je een zelfde soort smaakje, alleen hoeft niet je hele gerecht de barbecue op of de rookoven in. Makkelijk dus 😉

Mogelijkheden

Koud-roken biedt tal van mogelijkheden. Je kunt er zowel koude als warme gerechten een rooksmaak aan meegeven. Maar wist je dat je ook drankjes (bijvoorbeeld cocktails of whiskey), noten, zeezout, vlees, kaas, groenten en zelfs boter een rooksmaak kunt meegeven? De mogelijkheden zijn eindeloos en het aller leukste is om er flink mee te experimenteren. Mijn absolute favorieten zie je hier op de foto: gerookt zeezout, gerookte boter, gerookte tomaatjes en gerookte walnoten.

Hoe werk het?

Koud roken met de Wartmann® roker is eigenlijk heel eenvoudig. Je zet de te roken happen en/of drankjes klaar en zorgt ervoor dat er batterijen in de roker zitten, sluit eventueel de siliconen slang aan en stop wat houtmot in de roker. Zet de roker aan, zet met een aansteker het houtmot aan en je ziet dat de roker begint te stomen. Houdt vervolgens de smoking gun bij het gerecht of drankje dat je wilt roken. Je kunt ook gebruikmaken van een rookstolp (zoals ik heb gedaan), een glazen schaal of een deksel. Voor het roken van drankjes zijn er bijvoorbeeld speciale rookschijven te koop. Hiermee kan je een glas afsluiten en de slang van de smoking gun hierop aansluiten.

Hoe smaakt het?

De gerechten en drankjes die koud-gerookt zijn, krijgen een aangename rooksmaak. Hoe meer rook je gebruikt en hoe langer je de voedingsmiddelen of drankjes in de rook laat staan, hoe intenser de smaak wordt. Persoonlijk vind ik een subtiele rooksmaak het aller lekkerst, mijn man houdt daarentegen van een meer uitgesproken rooksmaak.

Wat ook leuk is, is dat je kunt spelen met verschillende soorten houtmot, kruiden en zelfs thee in de rookkamer. Bij de Wartmann® roker van Souvy krijg je er gratis een klein doosje rookmot bij. Het is echter zeker aan te raden wat extra doosjes bij te bestellen! Zo hebben wij hier thuis ook de rookmot citroen die wij gebruiken. Heel bijzonder om te ervaren wat verschillende vullingen in de rookkamer met gerechten kunnen doen.

Kan iedereen dit?

Zoals ik al zei: koud-roken klinkt misschien een beetje intimiderend. Gelukkig valt dat heel erg mee! Zoals je onder het kopje ‘hoe werkt het’ al hebt kunnen lezen, is het eigenlijk heel erg eenvoudig. Neem rustig de tijd om met de Wartman® roker te experimenteren. Ik weet zeker dat je snel heel wat spannende en creatieve ideeën met het rookpistool krijgt. Zo lijkt het mij geweldig om een keer een rook-diner te organiseren, waarbij elk gerecht iets (subtiels) met een rooksmaakje meekrijgt. Hoe gaaf is dat?

Waar te koop?

De smoking gun is verkrijgbaar bij Souvy en kost los 40 euro. Wil je er ook de stolp en een doosje rookmot citroen bij? Dan kan je ook voor het smoking gun pakket kiezen. Deze is verkrijgbaar voor € 69 en je bent dan goedkoper uit dan wanneer je alle onderdelen los koopt.

Reageer ook