Damespraatjes Damespraatjes

Mara heeft het bakken ontdekt! Hier haar tips voor andere beginnende bakkers

Sinds een aantal weken heb ik het bakken helemaal ontdekt. Waar ik er vroeger de tijd en het geduld niet voor had, vind ik het inmiddels heerlijk om uren met de mooiste baksels bezig te zijn. Een keuken vol tulband bakvormen, mixers, bakvormen, siliconen mallen en bakingrediënten; ik had dit een paar jaar geleden niet kunnen bedenken. Mijn grootste succes is het bakken van brood, maar ook maakte ik al macarons, een peren-amandeltaart en Frozen-cakejes (de kids willen ook wat, haha!). Het is zo leuk om hier eindelijk eens echt tijd voor te maken. Als beginnende bakker verzamelde ik flink wat tips. We hopen dat ook jij hiermee je voordeel kunt doen!

Goede keukenmachine

Lekker bakken begint met een goede keukenmachine. Bij het maken van lekkere taarten, cakes, quiches en broden is goed mixen/kneden een essentiële stap in het proces. Hiermee creëer je een soepel en klont-vrij beslag/deeg. Niet alleen maak je er mooie beslagjes en degen in, ook mix je in een handomdraai een verse mayonaise, zachte slagroom of een luchtige merengue.

Accurate weegschaal

Waar je bij het koken vaak wegkomt met natte vingerwerk, is bakken op gevoel heel moeilijk. Vooral als beginner is het goed om je precies aan het recept en de juiste hoeveelheden te houden. Dit doe je door alles af te wegen in een accurate weegschaal. Zodra je het bakken onder de knie hebt, kan je meer experimenteren met hoeveelheden en verhoudingen. Maar in het begin? Please stick to the recipe!

Leg alle ingrediënten en materialen klaar

Leg voordat je aan de slag gaat alles klaar op het aanrecht. Weeg alles af en bewaar de ingrediënten in schone bakjes. Zo grijp je nooit mis en kan je je tijdens het volgen van het recept volledig daarop richten. Leg ook de andere benodigdheden klaar. Werkt vele malen lekkerder! En ben je klaar met een ingrediënt of materiaal? Ruim het dan ook direct op. In een schone keuken komen de mooiste dingen tot stand.

Gun jezelf de tijd

‘Even snel een taart bakken’ is iets wat mogelijk is als je veel ervaring met een recept hebt . Begin je pas net met bakken? Gun jezelf dan de tijd! Bakken moet een leuke en ontspannen bezigheid zijn en het slagen van een recept is onlosmakelijk verbonden met overzicht en rust. Neem dus lekker de hele zondagochtend de tijd, in plaats van alles snel, snel, snel te doen. Komt het plezier en het resultaat zeker ten goede!

Probeer iets vaker dan één keer

Bakken is een vorm van kunst. Ook als je het recept exact volgt, kan er nog weleens iets misgaan. Probeer een recept dan ook vaker dan ééns te maken. Vooral als het een keer is mislukt! Oefening baart kunst en dat is bij bakken zeker het geval. De tweede, derde en vierde keer gaat het vast en zeker beter.

Leer van de professionals

Waar onze moeders en oma’s voor hun baklessen vooral afhankelijk waren van wat ze van hun moeder hebben geleerd, hebben we tegenwoordig heel veel manieren waarop je het kunt leren. Zo kijk ik elke avond in bed YouTube filmpjes en video tutorials om me bij te laten spijkeren op het gebied van technieken en recepten. Observational learning (kijkend leren) is een van de meest effectieve manieren om wat nieuws te leren. Maak hier gebruik van, het is ook nog eens helemaal gratis.

Have fun!

Bakken is precies werken, je soms even goed concentreren en heel vaak op je bek gaan! Maar laat dit je het enthousiasme niet ondernemen. Als je een hapje van die perfecte zelfgemaakte tompouche of dat knapperige zelfgebakken brood proeft, weet je weer waar je het allemaal voor doet. En onthoud: ook als iets er niet precies uitziet zoals je het voor ogen had, kan het nog steeds lekker smaken. Mijn vader zei weleens: ‘ach, zodra je het opeet ziet het er ook niet meer uit’. En zo is dat!

Praat mee

Momenteel bak ik al zo veel beter dan een paar weken geleden. Ik kan nu zelf broden bakken, maak heerlijke taarten en bakte laatst Frozen-cakejes met de kinderen. Heb jij het bakken recent ontdekt? Wat zijn jouw succesrecepten en waar moet je nog een beetje op oefenen? Ik ben heel benieuwd! Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook