Damespraatjes Damespraatjes

In het buitenland op straat eten? Hier let je op!

Street food is hot! Maar, street food in Nederland is wel wat anders dan street food in het buitenland. In Nederland hebben we veel strenge regels waar het eten aan moet voldoen en hoe we dingen bereiden en bewaren. Wanneer ik op reis ga en vertel dat ik vooral lekker veel wil eten, word ik vaak gewaarschuwd voor onhygiënisch eten op straat. “Niks op straat kopen he!” of “Je wordt ziek als je iets van zo’n kraampje op straat eet”, zijn dingen die ik standaard hoor wanneer ik vertel dat ik naar het buitenland ga om te eten. Tja… Goed bedoeld, maar je kan in het buitenland echt wel gewoon op straat eten kopen. Je moet natuurlijk wel een beetje oppassen. Waar let je op?

1. Waar staat de street food kraam of kar? Staat hij naast  een open riool of een berg met dode honden? Dan is het een goed plan om snel door te lopen. Zie je geen open riolen, bergen afval of dode dieren om de kraam of kar? Dan zit je goed.

2. Bekijk de verkoper. Heeft hij/zij schone handen en nagels of handschoenen? Geen zweetdruppels die van het gezicht in het eten druipen? Dan zit je goed. Heeft de verkoper open wonden op zijn handen of druppelt er zweet in het eten, loop dan zeker door!

3. Hoe ligt het eten opgeslagen? Kip, vlees en vis moeten in ijs of in een koeling bewaard worden. Is dit niet zo, loop dan door naar een kraam of kar die dit wel doet. Vliegen er veel beesten om het eten? Loop ook dan door.

4. Heb je kip of varkensvlees besteld? Breek het hapje dan even door en check voor de zekerheid of het gaar is. Zo niet, vraag om een nieuw hapje. Rauw kippen- en varkensvlees eten kan levensgevaarlijk zijn.

5. Twijfel je aan de hygiene? Blijf 10 minuten bij de kar en kijk eens hoe de verkoper met zijn eten, klanten en hygiëne omgaat. Maak ondertussen een gezellig praatje en kom wat meer te weten over de verkoper en zijn eten.

Tot slot: het kan natuurlijk gebeuren dat je ziek wordt in het buitenland. Dat is heel vervelend, maar meestal komt het gewoon goed! Vertrouw je het niet of voel je je na een dag nog niet beter? Zoek even een dokter op en laat je nakijken.

Lees ook: Met deze barbecue kan je binnen barbecuen! 

bbq-vlees-760x440

Reageer ook