Damespraatjes Damespraatjes

Hoe je van een ‘etentje aan huis’ een volwaardige restaurantervaring maakt

Bij Kookpraatjes doen we niet anders dan schrijven, denken en dromen over eten. Onze weekenden zijn gevuld met gezellige etentjes in kleine gezelschappen. Ja, wij missen de horeca. Maar het afgelopen jaar leerden we meer dan ooit dat je het ook thuis heel gezellig kunt maken. Zodra de restaurants weer open zijn staan wij als eerste voor de deur, maar die uitgebreide thuisdineetjes houden we er ook zeker in. 

Bij het organiseren van het perfecte etentje aan huis, is het helemaal leuk om er een volwaardige restaurantervaring van te maken. Hoe je dat doet? Ik leg het je graag uit!

Voorbereiding

In een middagje een restaurantervaring op poten zetten is eigenlijk niet te doen. Vergroot de voorpret bij je gasten door iedereen een handgeschreven uitnodiging te sturen. Denk hierbij vast na over de stijl van het diner en een eventuele dresscode. Ga voor een thema als ‘secret garden’ of ‘black tie’. De meeste mensen zijn wel toe aan een beetje gezelligheid.

Chef aan huis

Je kunt zelf al het eten bereiden (is natuurlijk leuk), maar je kunt alles ook eens volledig uit handen geven. Denk eens aan een kok aan huis, die het volledige menu kookt, serveert en vervolgens de keuken schoon achterlaat. Of je nou zoekt naar een kok aan huis of een barbecue chef: je kan het koken uit handen geven. Is ook weleens lekker!

Tafel

Bij etentjes thuis maak ik er elke keer weer een sport van om de tafel zo extravagant mogelijk te dekken. Het servies, bestek en de glazen zijn mooi ingedekt en op elke plek ligt een menukaartje, voorzien van zelfgemaakt lakzegel. Over de hele lengte van de tafel staan kaarsen en bloemen en er liggen decoratieve takken. Vooral nu iedereen op grotere afstand van elkaar plaatsneemt, is het een aanrader de tafel te vullen met mooie decoratie. Zo voelt het direct een stuk sfeervoller en intiemer.

Wijn

Je kunt jouw chef aan huis de wijnen laten meenemen, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf op je nemen. Als jij een mooie collectie in de kelder hebt liggen, is dit het uitgelezen moment oM die ene bijzondere fles naar boven te halen. Bij jonge rode wijnen is het zeker aan te raden hem in ieder geval twee uur voor het nuttigen te ontkurken. Ga je voor een oudere wijn -zeg van voor 2015- dan kan je hem beter pas openen wanneer je hem daadwerkelijk gaat drinken.

Afsluiting 

Bij een etentje aan huis zorgen wij er altijd voor dat er wat mooie cognac en whiskey klaarstaat. Ook hebben wij voor de liefhebbers een flinke doos sigaren. I know; niet gezond, maar wel genieten. Door de avond op deze manier met elkaar af te sluiten wordt het een onvergetelijk diner. Enne, volgende keer zijn jullie vrienden aan de beurt 😉

Reageer ook