Dit zijn de grootste misverstanden over vegetariërs en vegetarisch eten
Als je mij kent weet je misschien wel dat ik de eerste 15 jaar van mijn leven nooit een hap vlees heb binnengekregen. Mijn ouders aten al een aantal decennia vegetarisch en voor mij was het als kind dan ook heel normaal om geen vlees te eten. Inmiddels eet ik wel af en toe vlees, maar doe dit eigenlijk niet vaker dan één keer per week. Simpelweg omdat ik geen vlees nodig heb om gelukkig en gezond te zijn en omdat ik weet hoe je ook zonder vlees heerlijk kunt koken.
Wat mij als vegetariër opviel, was dat mensen die geen vegetariër zijn, vaak niet goed snappen hoe een vegetarisch dieet er nou precies uitziet. Het lijkt me daarom leuk om de grootste misverstanden over vegetarisch eten te behandelen!
Dit zijn de grootste misverstanden over vegetarisch eten
1. Vegetariërs komen essentiële voedingsstoffen tekort
Eiwitten, goede vetten en ijzer: slechts een handjevol van de gezonde voedingsstoffen die je in vlees, vis en kip kunt vinden. Als vegetariër eet je deze dingen niet, maar dat betekent absoluut niet dat je deze voedingsstoffen daardoor niet binnenkrijgt. Ook in plantaardige producten kan je meer dan voldoende van deze voedingsstoffen terugvinden en je hoeft je (bij een gezond en gevarieerd vegetarisch dieet) dan ook geen zorgen over tekorten te maken.
2. Vegetarisch eten is een trend die wel weer overwaait
“Het lijkt wel of steeds meer mensen vegetariër worden”, hoorde ik laatst iemand zeggen. Klopt helemaal, het aantal vegetariërs is inderdaad toegenomen. Toch geloof ik niet dat het een trend is die wel weer overwaait. De productie van vlees is een enorme belasting voor het milieu, die ook nog eens een zeer dieronvriendelijk product oplevert. Daar komt nog eens bovenop dat we vlees niet nodig hebben in ons dieet. Ik kan me zo voorstellen dat er steeds meer mensen zijn die dit inzien en om deze reden in de toekomst geen vlees meer zullen eten. Een trend die overwaait? Ik dacht het niet!
3. Kinderen, zwangeren en ouderen zouden niet vegetarisch moeten eten
Er is geen enkele reden waarom kinderen, zwangeren en ouderen niet vegetarisch zouden kunnen eten. Bij deze kwetsbare groepen is het wel extra belangrijk om voldoende aandacht aan bepaalde voedingsstoffen te besteden. Maar dat is het ook als ze wél vlees zouden eten! Ben je momenteel zwanger, heb je een kind of ben je ouder dan 65 jaar en wil je graag vegetariër worden? Dan zou je voor de zekerheid met een diëtist of je huisarts kunnen overleggen waar jij extra op moet letten.
4. Je kan eigenlijk bijna niet meer uiteten
Vroeger was het soms best lastig om tijdens een etentje in een restaurant lekker vegetarisch te kunnen eten. Gelukkig neemt het aantal restaurants met zeer goede vegetarische menu-opties tegenwoordig in rap tempo toe. Zowel eetcafé’s als luxe restaurants hebben steeds vaker geweldige vegetarische gerechten. Wist je bijvoorbeeld dat La Rive (in het Amstel Hotel) en Bord’Eau (in hotel De L’Europe) naast hun gewone menu zelfs een heel vegetarische menu hebben? Wat nou niet lekker uit eten? Trouwens, wil je eens naar een compleet vegetarisch restaurant in Amsterdam? Dan hoef je niet lang te zoeken. In onze hoofdstad kun je te kust en te keur.
5. Een vegetariër vindt een vleeseter een slecht mens
Dit is iets waar ik als vegetariër erg vaak tegenaan ben gelopen… Wanneer je tegen een vleeseter vertelt dat je geen vlees eet, hebben sommige vleeseters onbewust het gevoel dat je veroordeelt hoe zij eten. Een aantal mensen kan dan ook nogal gek reageren als je vertelt dat jij geen vlees eet, met opmerkingen als: ‘je bent toch geen konijn!’, ‘echte mannen hebben vlees nodig’ of ‘vegetariërs zijn vies’. Trek je hier niks van aan, dit zegt meer over je gesprekspartner dan over jou.
Herkenbaar?
Ben jij vegetariër en krijg jij ook met deze vooroordelen te maken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂