Damespraatjes Damespraatjes

Dit zijn de beste wijnen bij jouw favoriete Italiaanse gerechten

Toen wij vorig jaar door de heuvels van de Chianti-streek reden, wist ik waar ik mijn pensioen wil gaan doorbrengen: in Toscane. Wat is Italië toch een bijzonder fijn land, waarbij al het goede op culinair gebied samenkomt. De beste gerechten combineer je hier zonder moeite met de lekkerste Italiaanse wijn. Een feestje voor je mond! Als wij Italiaans eten, drinken wij uitsluitend Italiaanse wijn. Dat hoort er toch een beetje bij. En eten wij een Zuid-Afrikaans gerecht, dan gaan we weer voor een lekkere Bon Courage. Terug naar Italië. Want welke wijnen drink je nou bij je favoriete Italiaanse gerecht? Bekijk hier mijn favorieten. 

Salade caprese

Dé ultieme starter tijdens een Italiaans diner: salade caprese. Heerlijk in al zijn eenvoud. De combinatie van goede tomaten, verse buffelmozarella, Italiaanse olijfolie, kruidige basilicum en wat peper en zout; die is toch goud? Drink er een lichte en frisse Italiaanse witte wijn bij, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Spaghetti bolognese

In Nederland staat de spaghetti bolognese bekend als een ‘eenvoudig en snel’ gerecht. In Italië is dat wel anders! Een traditionele bolognese-saus heeft heel wat uur nodig om die rijke vleessmaak te krijgen. Langzaam pruttelen en heel veel liefde; dat is wat de saus in Italië zo lekker maakt. Schenk hierbij een sappige rode wijn, zoals een wat lichtere Chianti of een Valpolicella.

Risotto funghi porchini

Thuis maken wij graag risotto funghi porchini. Zelf ben ik dol op de aardse smaak van paddenstoelen en al helemaal in combinatie met goede parmezaanse kaas. Heb je een bijzondere avond? Rasp er dan nog wat verse truffel overheen en het feest is compleet. De aardse smaken van de paddenstoelen en truffel komen extra mooi uit bij wijnen als een Nebiolo of Pinot Noir. Drink je liever wit? Kies dan voor een wijn met body, zoals een Chardonnay.

Bij een Italiaans diner draag je natuurlijk een Italiaans kledingmerk! Kijk bijvoorbeeld eens bij Fashionchick voor de mooiste inspiratie.

Pizza

Pizza, daar kan je mij echt voor wakker maken. Alleen voor een échte steenovenpizza met verse ingrediënten overigens. Als het om die vette, zompige deeghompen gaat kan je mij beter laten liggen. Bij een knapperige, perfect gebakken en met de beste ingrediënten belegde pizza drink ik graag een Montepulciano of een Piedirosso. Deze mag dan best wat koeler geschonken worden! Enne, een ijskoud biertje is ook altijd top bij pizza.

Saltimbocca

Houd jij van kalfsvlees? Dan weet ik zeker dat jij graag geniet van een goede saltimbocca. Hierbij wordt het zachte vlees gecombineerd met ziltige prosciutto, romige mozarella en kruidige salie. Door de complexe smaken mag hier ook best een wat verfijnde rode wijn bij geschonken worden. Denk dat bijvoorbeeld aan een Barbaresco. Maar een kruidige witte wijn doet het ook heel goed!

Tagliata di manzo

Bij een krachtpatser van een gerecht, hoort een krachtpatster van een wijn. Tagliata di manzo is een gerecht met entrocote (of ribeye), balsamico, rucola en Parmezaanse kaas. Om dit heerlijke gerecht optimaal tot zijn recht te laten komen, schenk je er een dijk van een wijn bij. Zelf ga ik graag voor een mooie fles Barolo of een stevige Chianti.

Wat is jouw favoriete Italiaanse wijn? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook