Damespraatjes Damespraatjes

Barbecueën terwijl je op dieet bent? Kan prima! Wij geven je wat tips!

Hoewel je er vaak zelf voor kiest om een dieet te volgen, is het niet altijd heel erg gemakkelijk om je eraan te houden. Zeker nu er steeds meer mooie dagen aankomen en er dus weer uitnodigingen voor buurtborrels, tuinfeesten en barbecues op de mat vallen. Gelukkig is het echt niet onmogelijk om er toch heen te gaan én ook nog eens lekker te kunnen eten. Barbecueën terwijl je op dieet bent? Kan prima! Wij geven je wat tips!

Mager vlees is de beste keus

Bbq vlees kopen is voor degene die het feest organiseert altijd best even een dingetje. Wat kies je nou precies uit voor jouw gasten? Het gaat er natuurlijk niet om wat jij allemaal lekker vindt, er moet voldoende zijn om uit te kiezen. Gelukkig zijn er vaak ook pakketten waar eigenlijk alles wel in zit. Zo kan er met iedereen rekening worden gehouden.

Ben je op dieet dan kun je het beste kiezen voor mager vlees of gevogelte zoals varkenshaas, biefstuk, runderlapjes, kipfilet, varkensfricandeau of entrecote. Ook (zelfgemaakte) hamburgers van mager rundergehakt zijn een goede optie. Wil je een sausje over je vlees, kies dan voor een rode saus zoals ketchup of curry. Vaak zijn rode sauzen minder vet dan witte. Wil je toch mayonaise, kies dan voor een light variant. Zelf een sausje maken kan overigens ook, op basis van yoghurt. Een tzatziki of knoflooksaus uit eigen keuken is vaak ook nog eens een stuk lekkerder dan uit een flesje.

Ff wachten, ff wachten nog…

Als je naar een feestje gaat dan is het vaak zo gezellig dat het wel eventjes duurt voordat er uiteindelijk echt gegeten wordt. Meestal worden er wel wat hapjes op tafel gezet en juist dit zijn de boosdoeners. Zeker als je trek hebt dan ben je geneigd om lekker te blijven pakken. Helemaal als je met een drankje in je hand gezellig zit of staat te keuvelen. Kijk goed naar wat er op tafel staat. Een paar stukjes stokbrood met kruidenboter kun je best nemen, maar kies verder liever voor groente zoals komkommer en tomaatjes of fruit. Je zou dit overigens ook zelf mee kunnen nemen. Niet in een tupperware bakje natuurlijk, maar netjes uitgeserveerd op een mooie schaal. Neem wel eerst een aantal dagen van tevoren contact op met de host van de barbecue of dit wel wordt gewaardeerd. Is er afgesproken dat iedereen iets meeneemt (gaat men een bbq pakket bestellen dan hoeft er vaak geen extra vlees te worden meegebracht), dan hoef je dit natuurlijk niet eerst te overleggen.

Vis is ook een goede optie

Als je een visliefhebber bent en er is keus tijdens de barbecue, ga dan voor tonijn, schol, tilapia, tong, garnalen, pangasius of inktvis. De vis kan als een pakketje op de barbecue worden gelegd. Een beetje kruiden en groenten erbij en als het gaar is, smullen maar!

Groenten en fruit zijn onmisbaar

Naast dat gegrilde groenten heel erg lekker zijn, bevatten ze ook weinig calorieën. Een groentespies van tomaat, ui, paprika en champignon is gemakkelijk zelf te maken en ook nog eens super lekker. Je kunt ook een courgette of aubergine in zijn geheel op de barbecue leggen (even alles goed invetten in verband met plakken), of een maiskolf – leuk voor de eventueel aanwezige kinderen ook. Als dessert kan men fruit neerzetten, in schalen of in de vorm van spiesjes. Appel en peer zijn heerlijk frisse opties.

Drink voldoende water

Van lekker eten krijg je soms dorst en omdat het zo gezellig is, worden de glazen regelmatig weer volgeschonken. Beperk je tijdens het feest tot 1 glas wijn of fris en probeer de rest van de avond water te drinken.

Hoe pak jij dit alles aan? Wat eet jij tijdens een barbecue als je op dieet bent? We lezen het graag in de reacties hieronder!

Afbeelding: Evan Wise – Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook