Zo maak je zelf mayonaise

Bij friet hoort mayonaise. Althans, zo denk ik erover. Vroeger was ik vooral gek op de frietsaus van de snackbar, maar tegenwoordig kan ik een échte, verse mayonaise vele malen meer waarderen. Het maken van een mayonaise is vrij eenvoudig, maar in het proces kunnen er veel dingen misgaan. Het is dus van belang om alle stappen uiterst zorgvuldig te volgen om ervoor te zorgen dat de mayonaise niet gaat schiften en op perfecte wijze bereid is. 

LEES OOK: ZO BAK JE DE PERFECTE FRIETEN

Zoals ik al zei, is het niet heel ingewikkeld. Maar, omdat je de (op zich simpele) handelingen precies goed moet uitvoeren, is het het beste om eens te zien hoe je mayonaise precies maakt. Ik heb daarom zowel een recept als een video tutorial bij dit artikel gevoegd. Wel zo handig!

Ingrediënten

  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 1 el dijonmosterd (op kamertemperatuur)
  • ½ tl zout
  • 2 tl wittewijnazijn (op kamertemperatuur)
  • 2 el kraanwater
  • 250 ml arachideolie (op kamertemperatuur)
  • 25 ml extra vierge olijfolie (op kamertemperatuur)

Bereiden

1. Splits het ei. Het eiwit wordt niet gebruikt. Meng in een kom de eidooier met de mosterd, het zout, de azijn en het water. Schenk er druppelsgewijs al roerend met een garde de arachideolie en op het allerlaatste de olijfolie bij.

2. Klop tot alle olie is opgenomen en je een dikke, romige mayonaise hebt. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra azijn of citroensap.

https://www.youtube.com/watch?v=AMfkoUQGnO8

bron: Allerhande


Reageer ook