Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken) met zelfgemaakte saus

Als ik aan Japans eten denk, denk ik toch vooral aan sushi. Natuurlijk is sushi heerlijk, maar de Japanse keuken heeft echt nog veel meer lekkers te bieden. Eén van die geweldige Japanse gerechten, is Okonomiyaki. Dit zijn hartige Japanse pannenkoeken met een heerlijke saus een toppings naar keuze. We hebben hier een mooi basisrecept voor Okonomiyaki, van waaruit je natuurlijk zelf meer kunt gaan experimenteren. Lukt het je niet om alle ingrediënten bij de supermarkt of toko te vinden? Vervang ze dan gerust door alternatieve ingrediënten. Zonde om dat je in de weg te laten staan!

Recept: Okonomiyaki (Japanse hartige pannenkoeken) met zelfgemaakte saus

Ingrediënten

Okonomiyaki beslag

  • 150 gram tarwebloem
  • 3 gram zout
  • 1 gram bakpoeder
  • 4 eieren
  • 120 milliliter dashi
  • 1/2 witte kool, in dunne kleine reepjes
  • 30 gram gepekelde gember (sushi gember)
  • 125 gram garnalen, kort gekookt in dashi en in kleine stukjes gesneden
  • 30 gram tenkasu
  • 4 lente uien, in dunne ringen.

Okonomiyaki saus

  • 50 gram ketchup
  • 30 milliliter Worcestershire saus
  • 1 eetlepel soja saus
  • 1 eetlepel honing
  • 2 theelepels melasse

Toppings

  • Bonito vlokken (katsuo-bushi)
  • 1 lente ui, in dunne ringen
  • Nori vellen, in dunne reepjes
  • Kewpie (Japanse) mayonaise

Bereiden

1. Neem een grote kom en mix hierin de tarwebloem, het bakpoeder, zout, eieren en dashi. Roer het door, er mogen best wat klontjes inzitten.

2. Breng de kool op smaal met zout en druk het water eruit.

3. Voeg de afgekoelde garnalen, gepekelde gember, tenkasu en de lente ui aan het beslag toe.

4. Maak de saus. Doe alle ingrediënten voor de saus in een bakje en roer dit goed door. Zet de saus even opzij.

5. Neem een koekenpan en zet deze op een medium vuur. Vet de pan in met bakspray of olie.

6. Schep de helft van het beslag in de pan. Laat de Okonomiyaki 3 minuten bakken en schuif hem uit de pan op een bord. Nu leg je de Okonomiyaki weer voorzichtig in de pan, maar dan op de andere kant. Ook deze kant bak je ongeveer 3 minuten.

7. Smeer de bovenkant van de Okonomiyaki in met 2 eetlepels van de zelfgemaakte saus. Leg de Okonomiyaki op een bord, met de sauskant naar beneden. Verdeel nu ook over de bovenkant van de Okonomiyaki 2 eetlepels saus. Bak ook de andere helft van het beslag en besmeer met saus.

8. Garneer de Okonomiyaki pannenkoeken met Kewpie (Japanse) mayonaise, bonito vlokken, lente ui en de dungesneden norivellen.

9. Snijd de Okonomiyaki pannenkoeken in stukken en serveer.

Genieten maar!

Video tutorial

Dit recept is afkomstig van Joshua Weissman. Bekijk zeker even hoe hij het recept maakt!

 


Reageer ook