Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Rode linzencurry met pompoen en labneh

Rode linzencurry is een gerecht dat zijn oorsprong vindt in de Indiase en Midden-Oosterse keuken. Linzen vormen al eeuwenlang een belangrijke eiwitbron in vegetarische en veganistische diëten. Door de toevoeging van specerijen zoals kurkuma, komijn en koriander krijgt de curry zijn kenmerkende diepe smaak. De combinatie met pompoen zorgt voor een zoete, romige textuur, terwijl labneh – een dikke, uitgelekte yoghurt afkomstig uit het Midden-Oosten – een frisse en romige tegenhanger biedt.

Waarom is dit gerecht gezond?

Dit gerecht zit boordevol voedzame ingrediënten:

  • Rode linzen zijn rijk aan eiwitten, vezels en ijzer, waardoor ze een uitstekende vleesvervanger zijn.
  • Pompoen bevat veel vitamine A, die goed is voor de ogen en het immuunsysteem.
  • Kruiden en specerijen zoals kurkuma hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
  • Labneh voegt probiotica toe, wat gunstig is voor de darmgezondheid.

Dankzij de combinatie van complexe koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten is deze rode linzencurry met pompoen en labneh een voedzame en gebalanceerde maaltijd.

Recept voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 200 g rode linzen
  • 1 kleine flespompoen, in blokjes gesneden
  • 1 blik (400 ml) tomatenblokjes
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 stuk gember (2 cm), geraspt
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkumapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl chilivlokken (optioneel)
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • Sap van een halve limoen
  • 150 g labneh
  • Verse koriander, ter garnering
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de ui, knoflook en gember tot ze zacht en geurig zijn.
  2. Voeg de specerijen toe en bak deze kort mee zodat de smaken vrijkomen.
  3. Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze 2-3 minuten mee.
  4. Doe de rode linzen, tomatenblokjes, kokosmelk en groentebouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat de curry 20-25 minuten zachtjes pruttelen, tot de linzen en pompoen gaar zijn.
  5. Breng op smaak met zout, peper en limoensap.
  6. Serveer de curry met een schep labneh en garneer met verse koriander.

Serveer suggestie

Deze curry smaakt heerlijk met rijst of platbrood zoals naan of chapati. Wil je een extra crunch? Voeg dan geroosterde pompoenpitten toe.

Deze rode linzencurry met pompoen en labneh is niet alleen heerlijk van smaak, maar ook een voedzame en gezonde maaltijd. Met ingrediënten uit de Indiase en Midden-Oosterse keuken brengt dit gerecht een mooie balans tussen kruidig, romig en fris. Perfect voor een voedzaam diner!

Reageer ook