Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Pittige lamsballetjes met yoghurtsaus, sjalotten en verse kruiden

Sinds ik laatst op een verjaardag weer ouderwetse gehaktballetjes met satésaus voorbij zag komen, ben ik weer helemaal verslaafd aan de dingen. Waarom ik het zo lang niet heb gegeten weet ik niet, maar i’m back in the ballen game! Ik ben flink aan het experimenteren geslagen en heb de afgelopen maanden heel veel verschillende soorten ballen geprobeerd. Onder andere deze pittige lamsballetjes met yoghurtsaus, sjalotten en verse kruiden en ze zijn té lekker om ze jullie te onthouden!

Recept: Pittige lamsballetjes met yoghurtsaus, sjalotten en verse kruiden

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram lamsgehakt op kamertemperatuur (rundergehakt/half-om-half kan natuurlijk ook)
  • 400 gram sjalotten, geschild
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • Verse kruiden (bijvoorbeeld munt, koriander en dragon), fijngehakt
  • Rode peper, fijngehakt
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 theelepel suiker
  • 1 citroen
  • Peper en zout
  • Olijfolie of vloeibare margarine

Bereiden

1. Verwarm een pan met een dikke bodem op een laag vuur. Voeg 2 eetlepels olijfolie en de helft van de knoflook toe. Bak de knoflook op een laag vuur mee, zodat hij zijn smaak aan de olie afgeeft. Zorg ervoor dat de knoflook slechts licht verkleurt. Voeg de sjalotten toe en laat deze in zijn geheel rustig meebakken. Roer af en toe door terwijl je met de gehaktballen aan de slag gaat.

2. Doe het gehakt in een grote kom en voeg hier de paprikapoeder, komijn, kaneel, rode peper, suiker, een snuf zout en peper en de rest van de knoflook aan toe. Kneed het gehakt totdat alle smaakmakers goed verdeeld zijn.

3. Rol gehaktballetjes van het gehakt. Houd er rekening mee dat de balletjes in de pan altijd iets krimpen.

4. Neem een pan en verhit deze op een medium vuur. Gooi hier de gehaktballen in. Schep ze regelmatig om, zodat ze gelijkmatig gaar worden.

5. Schep de Griekse yoghurt in een kom. Knijp hier het sap van de citroen in uit. Voeg naar smaak wat zout en peper toe.

6. Als de gehaktballen gaar zijn, schep je de sjalotten bij de gehaktballen. Roer goed door. Serveer op een grote schaal, met hier de yoghurtsaus en verse kruiden op (of ernaast).

Genieten maar!

Reageer ook