Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Op de huid gebakken kabeljauw met groenten en gele curry-wortel puree

Ik kan het zelf bijna niet geloven, maar vroeger lustte ik géén vis. Misschien omdat ik het als kind van twee vegetariërs vroeger nooit had gegeten of wellicht omdat ik het vooral heel erg vond stinken. Een vriendje van vroeger was kok en leerde mij dat vis wel degelijk heerlijk is. Daar ben ik hem nog steeds heel erg dankbaar voor! Vlees eet ik inmiddels eigelijk bijna nooit meer, maar vis staat nog wel elke week op het menu. Ook als we uiteten gaan kies ik eigenlijk altijd voor vis. En hoe lekker combineert dat met een glas witte wijn? Hmm, genieten. Dit gerecht maak ik graag thuis, op de huid gebakken kabeljauw met groenten en gele curry-wortel puree. Het ziet er heel fancy uit, maar staat binnen een half uur op tafel én is heel gezond. Kook je weer lekker mee?

Recept: Op de huid gebakken kabeljauw met groenten en gele curry-wortel puree

Ingrediënten – 4 personen

  • 4 kabeljauwfilets met huid
  • 500 gram wortel, geraspt en in plakjes
  • 500 gram krieltjes, gehalveerd
  • 200 gram radijsjes, gehalveerd
  • 200 gram sugar snaps
  • 1 eetlepel gele currypasta
  • 200 millilier kokosmelk
  • Olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 limoen, in parten
  • peper en zout
  • kiemgroenten, ter garnering

Bereiden

1.Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de krieltjes 5 minuten voor, giet af en doe in een ovenschaal. Besprenkel met een beetje olijjfolie. Zet voor 30 minuten in de oven.

2. Maak ondertussen de gele curry-wortel puree. Neem een sauspan en breng hier water in aan de kook. Kook de wortelplakjes gaar in ongeveer 10 minuten. Gooi het kookvocht weg en leg de worteltjes op een bordje. Neem de sauspan en verhit deze op een hoog vuur. Giet een scheutje olijfolie in de pan en fruit de currypasta aan totdat hij begint te geuren. Giet hier nu ook de kokosmelk bij en laat dit twee minuten op een medium vuur pruttelen. Doe hier de wortel weer bij en pureer tot een fijne puree. Laat op laag vuur wat inkoken.

3. Breng de vis op smaak met peper en zout. Zet een bakpan op een hoog vuur en vergit de boter een scheut olijfolie. Wanneer het goed heet is, leg je de filets met de huid naar beneden in de pan. Bak 1 tot 3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte van de filet en jouw gaarheidsvoorkeur).

4. Blanceer de sugarsnaps en de radijsjes.

5. Neem vier borden en verdeel de gele curry-wortel puree gelijkmatig over de bodem van de borden. Leg de vis hierop en verdeel de aardappeltjes, sugarsnaps en radijsjes over het gerecht. Garneer met de limoen en kiemgroenten.

Geniet ervan!

Reageer ook