Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Huisgemaakte asperge-kroketjes

Ik ben dol op kroketten en bitterballen. Heerlijk met een glas wijn of bier op een terras of in de kroeg, maar ook absoluut lekker om eens als hapje thuis te serveren. En wist je dat je ze heel makkelijk zelf kunt maken? Het kost wel wat tijd, maar moeilijk is het zeker niet. Het leuke aan zelf kroketten en bitterballen maken, is dat je zelk kunt kiezen wat je erin stopt. Zoals deze met heerlijke asperge-kroketjes met witte asperges. 

Recept: Huisgemaakte asperge-kroketjes

Ingrediënten asperge-kroketjes

 • 250 gram witte asperges, schoongemaakt
 • 1 teen knoflook, geperst
 • 600 milliliter groentebouillon, koud
 • 1 theelepel peper
 • 1 eetlepel verse bieslook, fijngehakt
 • 50 gram boter
 • 60 gram bloem
 • 2 eiwitten
 • Groot pak paneermeel, extra fijn
 • Dienblad of andere platte schaal (30 x 20 centimeter ongeveer)
 • Huishoudfolie

Bereiden asperge-kroketjes

1. Kook de asperges gaar. Druk zo veel mogelijk vocht uit de asperges. Snijd ze in hele kleine blokjes en zet even apart. Laat zo veel mogelijk vocht uit de asperges lekken.

2. Maak de roux. Neem een sauspan en smelt op een laag vuur de boter. Voeg hier de bloem aan toe en bak de bloem in ongeveer 4 minuten gaar. Blijf continu roeren, zodat hij niet aanbrandt.

3. Maak de ragout. Neem de koude groentenbouillon en voeg een kwart van de bouillon aan de roux toe, roer op een laag vuur door met een garde. Zodra de ragout begint in te dikken voeg je weer een deel van de bouillon toe en blijf roeren. Doe dit totdat de bouillon op is en de ragout dik, stevig en zonder klontjes is.

4. Roer de asperges en bieslook door de ragout. Neem het klein dienblad en bekleed deze met huishoudfolie. Giet de ragout op een dienblad, dek af met huishoudfolie en zet twee uur in de ijskast. De ragout moet goed koud worden. Heb je meer tijd? Zet hem dan een hele nacht in de ijskast. Zo trekken alle smaken er lekker in.

5. Doe de eiwitten in een bakje. Klop de eiwitten licht. Doe ook het paneermeel in een bakje. Dit gebruik je om de aspergekroketjes te paneren.

6. Neem de ragout uit de ijskast. Snijd de inhoud voor de kroketjes. Per kroketje gebruik je ongeveer 50-60 gram ragout. Je kunt er ook bitterballen (40 gram) of grote kroketten (70 gram) van maken.

7. Bestuif het werkblad met wat paneermeel en zet een bord klaar voor de kroketjes. Neem een stuk ragout en rol er in je hand een mooi kroketje van. Rol hem door het paneermeel op je werkblad en zorg ervoor dat hij helemaal bedenkt is met paneermeel. Haal het kroketje door het eiwit en vervolgens haal je hem door het bakje paneermeel. Zorg ervoor dat hij echt goed gepaneerd is, anders loopt hij leeg. Leg hem opzij op het bord. Herhaal totdat je alle kroketjes hebt gepaneerd. Je kan ze nu frituren of invriezen.

8. Frituur de kroketjes in 3 minuten in een frituurpan op 180 graden. Heb je ze ingevroren? Frituur ze dan 5 minuten op 180 graden.

Wat vind jij ervan?

Ga jij deze asperge-kroketjes maken? Laat je ons weten wat je ervan vindt bij de comments onder dit artikel?

Zin in nog meer kroketjes? Hier ons recept voor Lasagna-kroketjes

 

Reageer ook