Damespraatjes Damespraatjes

Hoe houden horecaondernemingen het hoofd koel deze zomer?

Voor het tweede jaar op rij vierde ik een heel andere Koningsdag dan dat ik daarvoor deed. Hoe die eruit zag? Eerst lekker met mijn mannen over de vrijmarkt slenteren, broodje hamburger eten en daarna de terrasjes opzoeken. Dat terrassen weer deels opengaan is goed nieuws, maar ik kan niet wachten tot alles weer gewoon open is. En ik ben niet de enige die daarnaar snakt!

Dat mijn vriendin en ik niet meer van terras naar terras kunnen fietsen, went nog steeds niet helemaal. Zelfs niet na bijna anderhalf jaar. Gelukkig blijken horecaondernemers creatieve mensen en poppen de coffee to go-stalletjes als paddenstoelen uit de grond. Laatst raakten we in gesprek met een vrolijke uitbater die druk bezig was met het vullen van zijn horeca koeling. Bert vertelde ons dat hij alles dat hij erin had liggen tijdens de lockdown had weggeven aan vrienden en kennissen. Die vriezer moest immers leeg. Maar nu het vaccineren goed op gang komt, hoopt Bert snel weer op een vol restaurant en een vol terras.

Bitterballen

En dat betekent flink inkopen doen, bierfusten aanslaan en de koelkast en vriezer weer vullen. Toen Bert vertelde wat de coronacrisis voor een gevolgen had voor de horeca, schrok ik eigenlijk wel. Natuurlijk weet ik dat die groep hard wordt geraakt door de pandemie maar ik realiseerde me niet dat sommige voorraden zonder pardon in de kliko waren verdwenen. Mijn maag draait alleen al om van het idee dat al die zalige bitterballen  waarvoor ik een moord doe, zijn weggemikt.

IJskoud biertje

Maar ook is het zo verdrietig om te zien dat sommige leuke, hippe koffietentjes die ik zo graag bezocht, het niet hebben gered. Dat het nog maar de vraag is of ze een doorstart kunnen maken. Tijdens de coronacrisis is duidelijk geworden dat de horeca zoveel vreugde in mijn leven brengt. Het is die heerlijke latte die ik steevast bestel als ik met vriendin Esther na een stevige ochtendwandeling gezellig bijklets. Maar het zijn ook die bitterballen die ik zo graag eet als ik met mijn filmvriend heb afgesproken. Over het koele en zo enorm verdiende biertje na een flinke mountainbiketocht met De Man nog maar te zwijgen. Ik mis die bezoekjes. Ik mis de gesprekken met de uitbaters en hun stamgasten.

Lome zomerdagen

Dat terrassen op bepaalde tijden weer hun tafeltjes mogen vullen met gasten, is fijn nieuws. Het grote wachten is nu op het verder opengaan van restaurants, cafés en koffietentjes. Ik hoop zo dat we straks als we van die eindeloze warme, lome zomerdagen hebben, heerlijk kunnen chillen op het terras. Lekker kletsen met vrienden, genieten van goed eten. En dankzij Bert weet ik nu dat horecaondernemers hun hoof koel houden door het met beleid vullen van hun horeca koeling.

Reageer ook