Damespraatjes Damespraatjes

Hoe bak je de lekkerste verse frieten?

Voor mij zijn uit eten gaan en friet onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oke; in een superdeluxe sterrenzaak weet ik wel dat er over het algemeen geen friet op het menu staat, maar je kunt het bijna overal krijgen. Hoewel ze tijdens een etentje onmisbaar zijn, vind ik ze bij de frietkraam het aller lekkerste. Dikke frieten met een grote klodder mayo. Het water loopt me in de mond als ik er alleen al aan denk…

Maar, friet kan je natuurlijk ook helemaal zelf maken! Het kost iets meer tijd dan een portie bij de frietkraam bestellen, maar het is een stuk goedkoper (en dan met name als je het in grote porties maakt). Ook is het leuk om te experimenteren met verschillende soorten frietjes. Denk aan dikke, dunne of gekrulde frieten, maar bijvoorbeeld ook aan frietjes van zoete aardappel of pastinaak. Voor nu houden we het even op de traditionele friet van aardappel. We hebben een paar goede tips voor je!

1. De ideale aardappel

Niet elk aardappelras is geschikt voor het bakken van friet. Je wil dat de frietjes een mooie kleur krijgen en om deze reden kan je niet zomaar elke aardappel in het vet gooien. De meest populaire friet-aardappel is het Bintje. Maar, ook andere bloemige aardappels zijn goed!

2. Strak snijden

Schil de aardappels en snijd en frieten van die allemaal ongeveer even groot zijn. Ongelijke frieten bakken niet allemaal even snel en dit is niet bevorderlijk voor de smaak. Zorg ervoor dat je met een scherp mes of een goede frietsnijder snijdt. Zo krijg je strak gesneden frieten die niet teveel vet opnemen.

3. Was de friet en droog hem

Na het snijden was je de friet. Zo verwijder je overtollig zetmeel wat aan de frietjes kleeft. Dit zetmeel vervuilt het frituurvet en ook dit komt de smaak niet ten goede. Dep de friet na het wassen goed droog. We weten allemaal dat water en nat vet/olie geen goede vrienden zijn.

4. Het beste vet

De Kookpraatjes-redactie zit tegenover biercafé Gollem op de Overtoom. Niet alleen voor de biertjes komen we daar graag, ook de frieten zijn iets waar we voor terugkomen. Hun geheim? Ze bakken in ossenwit. Dit is dierlijk vet en geeft de aller lekkerste smaak. Gezonder wordt het er alleen niet van… Wil je iets ‘slanker’ bakken? Ga dan voor een plantaardige olie!

5. De optimale temperatuur

De frieten bak je in twee fases. In fase 1 bak je de friet op lage temperatuur (ongeveer 140 graden). Bak ze ongeveer 5 minuten en haal ze uit het water wanneer ze boven komen drijven. Laat ze nu in ieder geval een half uur rusten. Nu bak je de frieten nogmaals, maar dan in heet vet (zo’n 180 graden). Nu worden de frietjes krokant! Hier hebben ze maar een paar minuutjes voor nodig.

Heb jij ooit zelf frietjes gebakken? En wat vond jij de beste manier? Deel het met ons in de comments onder dit artikel! 

Reageer ook