Recept: Galette met pompoen en salie
Een hartige taart, quiche of galette is een hele lekkere en goede manier om flink wat groente binnen te krijgen. Zelf ben ik er dol op een maak het dan ook regelmatig. Ik kwam dit lekkere recept van 24Kitchen tegen van een galette met pompen en wil dit vanavond zelf gaan proberen te maken. Lijkt hij jouw ook zo lekker? Ik ben heel benieuwd!
Recept: Galette met pompoen en salie
Ingrediënten (4 personen)
- 1 flespompoen
- 1 ui
- 1 dunne prei
- 2 takjes verse salie
- 100 gram geraspte belegen kaas
- 4 eetlepels olijfolie
- Zout en peper
- Deeg voor een hartige taart
Ingrediënten deeg
- 115 gram hele koude boter (liefst een nacht in de vriezer leggen)
- 1 theelepels fijn zout
- 200 gram bloem + extra om te bestuiven
- 90 ml ijswater
- 1 ei, losgeklopt
Bereiden galette met pompoen en salie
Maak je het deeg niet zelf? Ga dan direct door naar stap 3.
1. Voor het deeg snijd je de koude boter snel in blokjes. Meng het zout door de bloem in een liefst ijskoude mengkom. Voeg de boter toe. Snijd met 2 (liefst ijskoude) messen of een deegmenger de boter door de bloem, tot je bijna alleen nog maar kleine stukjes boter hebt (een paar grotere stukjes mag).
2. Roer met een lepel langzaam het ijswater door het botermengsel, tot het deeg begint samen te komen. Spoel je handen onder de koude kraan om ze af te koelen. Kneed het deeg met je koude handen kort door. Vorm tot een bal, druk plat en wikkel in plasticfolie. Leg 1 uur in de koelkast. (Je kunt het deeg ook in de keukenmachine maken, of kant-en-klaar deeg voor hartige taart gebruiken.)
3. Schil voor de vulling de pompoen met een dunschiller en snijd in halve plakjes. Pel de ui en snijd in dunne ringen. Snijd de prei in halve maantjes. Snijd de salieblaadjes in reepjes. Meng de pompoen, ui, prei en salie met de helft van de kaas, de olijfolie, wat zout en peper goed door elkaar.
4. Verwarm de oven voor op 190 °C.
5. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van circa 30 cm. Leg in de quichevorm en laat daarbij het deeg rondom wat over de rand hangen. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
6. Stort de vulling in de deegbodem. Vouw de overhangende deegrand deels over de vulling heen en druk rondom iets aan. Strooi de rest van de kaas eroverheen.
7. Klop het ei los en bestrijk de rand ermee. Bak de galette 40-45 minuten in de oven, tot de rand goudbruin is en de pompoen gaar. Laat iets afkoelen en serveer in punten.
Dit recept en de bijbehorende foto zijn afkomstig van 24Kitchen.