Damespraatjes Damespraatjes

Recept: Echte Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn, een geliefde Oostenrijkse lekkernij, heeft zijn oorsprong in de 19e eeuw en wordt vaak toegeschreven aan keizer Franz Joseph I van Oostenrijk. Volgens de legende werd het gerecht voor het eerst bereid voor de keizer en zijn vrouw Elisabeth (Sisi) tijdens een jachtpartij in de Alpen. De kok, die aanvankelijk een delicate pannenkoek wilde serveren, zag zijn creatie mislukken. Om de schade te herstellen, scheurde hij de pannenkoek in stukken, voegde suiker toe en serveerde het met pruimencompote. Tot zijn verrassing vond de keizer het gerecht zo lekker dat het al snel de naam ‘Kaiserschmarrn’ kreeg, oftewel ‘keizerlijk prul’.

Kaiserschmarrn heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een iconisch gerecht in de Oostenrijkse keuken en wordt vooral gewaardeerd om zijn eenvoudige ingrediënten en heerlijke smaak.

Wanneer eten we Kaiserschmarrn?

Kaiserschmarrn is een veelzijdig gerecht dat op verschillende momenten van de dag genoten kan worden. Traditioneel wordt het vaak gegeten als hoofdgerecht tijdens de lunch of als stevige snack na een lange wandeling of skitocht in de Alpen. Het gerecht is ook populair als dessert, vergezeld van appelmoes, pruimencompote of zelfs vers fruit. In bergchalets wordt Kaiserschmarrn vaak geserveerd met een flinke lepel poedersuiker en een scheutje rum, wat zorgt voor een extra rijke smaakervaring.

Recept en Bereiding voor 4 Personen

Ingrediënten:

  • 200 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 4 eieren (gescheiden in eiwitten en eidooiers)
  • 50 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram rozijnen (optioneel, geweekt in rum)
  • 30 gram boter
  • Poedersuiker, voor garnering
  • Appelmoes of pruimencompote, voor erbij

Bereiding:

1. Begin met het scheiden van de eieren. Klop de eiwitten stijf in een schone kom en zet apart.

2. Meng in een andere kom de eidooiers met de suiker en vanillesuiker tot een luchtig mengsel.

3. Voeg de bloem en melk geleidelijk toe aan het eidooiermengsel, en roer tot een glad beslag ontstaat.

4. Spatel de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag, zodat het luchtig blijft.

5. Verwarm een grote koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter. Giet het beslag in de pan en bak het ongeveer 4-5 minuten tot de onderkant goudbruin is.

6. Voeg eventueel de rozijnen toe en keer het beslag voorzichtig om. Gebruik twee vorken of een spatel om het in grove stukken te scheuren.

7. Bak de stukken nog enkele minuten totdat ze aan alle kanten mooi goudbruin zijn.

8. Bestrooi de Kaiserschmarrn royaal met poedersuiker en serveer direct met appelmoes of pruimencompote.

Variaties en tips

Kaiserschmarrn kan naar smaak worden aangepast. Zo kun je in plaats van rozijnen ook stukjes appel, amandel of zelfs chocolade toevoegen. Voor een extra knapperige korst kan de suiker in de laatste minuten van het bakken worden toegevoegd, zodat deze karameliseert. Ook een scheutje rum of amaretto in het beslag geeft een rijke smaak.

Afbeelding: Babette Landmesser via Unsplash

Reageer ook