Zo maak je stoofvlees in de sous vide!
Als er iets is waar je mij ’s nachts voor wakker kunt maken, is het wel stoofvlees. Ik ken weinig dingen die rijker smaken dan een grote pan vol langzaam gegaard vlees, mooie groenten en de lekkerste smaakmakers. Toch moet ik toegeven dat ik niet heel vaak stoofvlees eet. Het bereiden ervan kost weinig moeite, maar je moet al die uren wel thuisblijven om het fornuis een beetje in de gaten te houden. En nou net die tijd heb ik maar zelden… Maar wist je dat er een andere, minstens net zo smaakvolle, manier is om stoofvlees te bereiden? Namelijk in de sous vide!
Wat is sous vide koken?
Bij sous vide koken, vacumeer je het eten in een plastic zak en dompelt het vervolgens onder in een sous vide. Het mooie aan sous vide koken is dat je de voedingsmiddelen op zeer gelijkmatige temperatuur kunt bereiden, zonder dat er vocht verloren gaat. Menig topchef zweert erbij omdat het eigenlijk de beste manier is om vlees, vis, gevogelte en groenten tot in perfectie gaar te krijgen. Niet alleen een biefstuk smaakt lekkerder als hij uit de sous vide komt, ook stoofvlees leent zich perfect voor een sous vide bereiding.
Eigenlijk heb je maar drie dingen nodig om sous vide te kunnen koken: een sous vide, een vacumeer machine en water. Let bij het sous vide apparatuur kopen goed op wat je precies koopt. Er zijn namelijk complete sous vides, waarbij je een thermostaat en waterbak in één hebt. Daarnaast zijn er ook losse sous vide thermostaten te koop, welke je in elke pan of bak kunt gebruiken. Voor het eindresultaat maakt het niet uit welke je gebruikt.
Hoe maak je stoofvlees in de sous vide?
Het bereiden van stoofvlees is de sous vide is heel eenvoudig. Stop alle ingrediënten die je ook in ‘gewoon’ stoofvlees zou doen in één zak. Vacumeer deze en leg hem voor minimaal 12 uur (maar liever langer) in een sous vide op 70 graden. Door niet te veel vocht aan de zak toe te voegen voorkom je dat het stoofvlees te nat wordt. Is hij na de bereiding in de sousvide nog wat dun? Dan kun je hem in een pan wat verder inkoken en eventueel wat indikken met maizena.
Smaakmakers
Ik vind stoofvlees altijd super lekker met klassieke smaakmakers. Zelf gooi ik dan ook altijd kruidkoek, laurier, steranijs en kaneelstokjes in de vacumeerzak. Ook kies ik vaak voor een scheut stevige rode wijn of een zwaar bier. Tot slot wat peper en zout erbij, maar daar wacht ik meestal mee tot het stoofvlees bijna klaar is. Door de super geconcentreerde smaken is er meestal nog maar weinig zout nodig. En in tegenstelling tot een pan op het vuur, hoef ik bij sousvide koken niet urenlang thuis te blijven.
Heb jij ook veel zin om stoofvlees in de sous vide te bereiden? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we gezellig 🙂