Zo creëer je een duurzame keuken
Het wordt ons steeds gemakkelijker gemaakt om duurzame keuzes te maken. Denk maar eens aan initiatieven waarbij je een box met lokale teelt inclusief recept rechtstreeks van de boer ontvangt of acties om de afvalberg te verkleinen. Ook vind je in de supermarkt steeds meer producten met een lage klimaatbelasting. Tijd dus om ook thuis het roer om te gooien. Om te beginnen met de keuken.
Voer de bewustwordingstrend eens door in je huishouding. Om in een handomdraai van energielabel G naar A gaan is misschien wat veel gevraagd, maar toch kan je door kleine interventies in je huishouding duurzamer wonen. Een duurzamer leven begint met een duurzame keuken. Maar hoe creëer je die? Houd alvast rekening met onderstaande tips!
Gas terug, neem inductie
Een gemakkelijke manier om een minder grote stempel te drukken op de belasting van het milieu is het gebruik van gas minderen of afzweren. De meest zuinige manier van koken is koken op een inductiekookplaat. Bijkomende voordelen? Doordat er geen verbrandingsgassen vrijkomen, blijft de lucht in je huis schoner. Ook kun je bij de betere inductiekookplaten de kooktijd instellen. Je kunt dus met veel precisie de beste maaltijden bereiden.
Groen koken
Duurzaamheid gaat vooral over de manier waarop je je gedraagt of handelt. Kook eens met wat minder water, doe de deksel op de pan en kook met kleinere pannen bijvoorbeeld. Allemaal handelingen die bijdragen aan duurzaamheid in de keuken. Een andere duurzame oplossing is elektrisch koken. Dit wordt gelukkig steeds populairder. Maar, koken op een inductie kookplaat wordt pas echt milieuvriendelijk wanneer je gebruik maakt van groene stroom. Dan is het net even iets minder erg als je de frituurpan – volgen het Voedingscentrum de grootste energievreter in de keuken – een keertje aanzet voor een portie snacks. En vooruit, nu je toch op de duurzame tour bent: gooi dan wat vega-hapjes in de frituur
Oeh bamboe!
Wist je dat een boom zeker 50 jaar moet groeien voordat er geoogst kan worden. Heel anders is dit voor bamboe. Deze planten groeien als kool in een tijdsbestek van 4 tot 6 jaar. De stengels van deze plant worden graag gebruikt voor allerhande materiaal. Denk aan bestekbakken voor in jouw duurzame keuken of aan servies en keukengerei.
Groene make-over
Iets nieuws in huis halen is bij boorbaat niet duurzaam. Toch kun je duurzame keuzes maken. Bij ouderdomsverschijnselen van de huidige keuken schaf je bijvoorbeeld geen nieuwe keuken aan, maar kies je voor een keukenrenovatie. Want, gebruiken wat er al is, is misschien wel het meest duurzaam. Ga bij een keukenrenovatie dan wél voor een tijdloos ontwerp. Zo voorkom je dat je handen binnen enkele jaren gaan jeuken om de keuken opnieuw aan te pakken