Damespraatjes Damespraatjes

Ribeye: voor een echte smaaksensatie

Mijn man en ik zijn een goed team in het dagelijks leven, maar ook zeker een goed team in de keuken. Hij is dol op barbecueën en het bereiden van mooie stukken vlees. Mijn specialiteiten zijn groente-, gevogelte- en visgerechten en sauzen. Op deze manier lukt het ons iedere keer weer om hele bijzondere dineetjes neer te zetten samen. Teamwork makes the dream work! Laatst maakten we bijvoorbeeld een geweldige ribeye samen. Hij bereidde het botermalse vlees op de barbecue en ik maakte er een groentengarintuur en een zwarte pepersaus bij. Smullen maar!

Marmering

Bij ons thuis is ribeye een van de meest populaire stukken vlees om in de keuken te gebruiken. Wat wij zo mooi aan dit stukje vlees vinden, is de perfecte marmering. Deze marmering ontstaat doordat het vlees is ‘doorweven’ met vet. Dit geeft heel veel smaak en zorgt ervoor dat het vlees altijd super zacht is. Zelfs als je de ribeye per ongeluk iets te lang bakt of grillt, behoudt hij zijn malse textuur. Er kan bijna niks mis aan gaan!

Goed vlees kiezen

Wij kiezen graag voor een stuk vlees van hoge kwaliteit. Voor bijna elk product ga ik gewoon naar de supermarkt, maar voor vlees gaan we altijd naar de slager. Hier worden we graag geadviseerd over het soort koe en welke voeding deze heeft gehad. Zo smaakt de ribeye van een black angus koe heel anders dan de ribeye van een wagyu koe. Allebei top-stukken, maar heel anders! Ook wat de dieren te eten hebben gekregen is van invloed op de smaak van het vlees. Zo heeft het vlees van gras gevoede dieren een stuk minder vet dan graan gevoede runderen. Tot slot kan de plaats of het land waar het dier opgegroeid en gevoerd is, de smaak en malsheid beïnvloeden.

Op welke manieren kun je dit stuk vlees bereiden?

Met ribeye kun je enorm veel verschillende soorten gerechten maken. Het stuk vlees is natuurlijk ‘the star of the show’. Het vlees heeft van zichzelf al een duidelijke en krachtige smaak, waardoor het dan ook niet gebruikelijk is om het te marineren in een sterke saus. Peper en zout kunnen nooit kwaad. Daarnaast kun je altijd wat kruiden naar keuze toevoegen voordat je de steak klaarmaakt. Vervolgens kun je het stuk vlees klaarmaken in de grillpan, op de klassieke wijze. Voor een wat rokerige smaak, leg je het vlees op de barbecue. Serveer hem met een simpele salade of groente garnituur en geniet!

Reageer ook