Damespraatjes Damespraatjes

Koffiebonen versus koffiecups: wat zijn de verschillen?

Het is 12:00 uur en ik maak voor de derde keer een sneer naar Ward. “Gaat het wel goed met je? Heb ik iets verkeerd gedaan?”, vraagt hij geïrriteerd. “Nee, ik zit gewoon totaal niet lekker in mijn vel”, antwoord ik. “Sorry”. Ward is de moeilijkste niet en zet zich er snel overheen. Toch vraag ik me af waarom ik niet lekker in mijn vel zit en zo licht geprikkeld ben. Guess what? Ik bedenk me dat ik nog helemaal geen koffie heb gedronken. Drink ik ’s ochtends géén koffie, dan gaat er iets mis in mijn humeur. Snel mik ik een koffiecup in de machine en aanschouw hoe het bruine goud in mijn kopje loopt. Na een paar minuten voel ik me weer mijzelf. 

Koffie is zo’n noodzakelijkheid in mijn leven, dat ik het zet zonder nadenken. Thuis gebruiken wij eigenlijk altijd koffiecups (behalve wanneer ik in één keer veel koffie zet, dan heb ik een mooie filtermachine) en daar ben ik meer dan tevreden over. Maar toen ik laatst bij een vriendin was die koffie met verse koffiebonen zet, vroeg ik me toch af of dat niet ook een goede keuze is. Wat zijn precies de verschillen tussen koffie zetten met koffiebonen en met koffiecups. Wij zochten het uit!

Koffiebonen

 • Voordat je koffie kunt zetten, moet je de bonen eerst malen. Hiervoor gebruik je een speciale bonen maler. In sommige espressomachines zit er een bonen maler ingebouwd.
 • De gemalen koffie vang je op in een filterdrager. De koffie druk je stevig aan en de gevulde filterdrager hang je vervolgens in de espressomachine.
 • Na gebruik klop je de filterdrager schoon en maak je hem schoon volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
 • Je kunt met vrijwel alle espressomachines zowel espresso’s als lungo’s maken.
 • Er zijn heel veel goede bonen in verschillende prijsklassen te koop. Denk bijvoorbeeld aan de illy koffiebonen.
 • In de regel smaakt versgemalen koffie uit een espressomachine intenser en voller dan koffie uit cups
 • Het zetten van koffie met koffiebonen vergt iets meer tijd.

Koffiecups

 • Koffiecups kan stop je in de machine en ze zijn direct klaar voor gebruik.
 • Het gebruik van koffiecups is in de regel dus sneller dan wanneer je koffiebonen gebruikt.
 • De koffie uit cups verschilt per merk erg van kwaliteit. Het is soms even zoeken naar een merk en smaak die aan jouw eisen voldoet.
 • Het zetten van koffie met cups zorgt voor meer afval. De cups mogen niet worden weggegooid in de plasticbak, maar moeten bij het restafval. Sommige koffiemerken hebben speciale recycleprogramma’s voor de koffiecups.

Ga je puur voor smaak en vind je het niet erg dat je iets langer bezig bent? Dan is koffie gezet met koffiebonen een betere keuze. Wil je snel een goede bak koffie zetten? Dan is koffie met behulp van cupjes wellicht beter. Ook het afval van de cupjes kan een reden zijn om voor bonen te kiezen.

Reageer ook