Dit zijn de lekkerste sauzen die je gewoon in je blender kunt maken!
Een lekker etentje is voor mij niet compleet zónder goede saus. Eten wij een mooi stuk vlees? Dan maak ik er eigenlijk altijd een chimichurri bij. Serveren we gebakken aardappels of frietjes? Dan vind ik niets leuker en lekkerder dan daar een huisgemaakte mayonaise bij te serveren. ‘Heb je niet onwijs lang in de keuken gestaan?’, vragen vrienden vaak. En hoewel ik graag lang in de keuken sta, komt dat zelden door de sausjes. Hoe dat komt? Doordat ik veel van deze sauzen gewoon in mijn high speed blender of mijn keukenmachine maak. Ik leg je graag uit hoe!
Tot een paar jaar geleden had ik een gewone blender die eigenlijk nooit echt goed zijn werk deed. Zelfs na lang mixen vond ik nog hele stukken fruit in mijn smoothies en klontjes in de saus. Op aanraden van een vriendin heb ik toen een high speed blender gekocht, via Superblenders geloof ik, waarna ik daar nooit meer last van heb gehad. Voor zo’n kwaliteitsblender betaal je wat meer, maar je hebt er ook wel veel meer plezier van. Ook bij het bereiden van de onderstaande sausjes! Kook je lekker mee?
Pesto
Pesto bestaat uit basilicum, parmezaanse kaas, knoflook, pijnboompitten en olijfolie. Je kunt hem eventueel op smaak brengen met peper en zout.
Rooster 30 gram pijnboompitten en laat ze afkoelen. Doe de basilicum (alleen de blaadjes, geen steeltjes), 50 gram parmezaan, 1 teen knoflook en de pijnboompitten in de blender. Mix dit op een hoge stand en schenk en langzaam wat extra vierge olijfolie bij (3 a 4 eetlepels). Breng hem op smaak met peper en eventueel zout.
Mayonaise
Mayonaise is onmisbaar als je friet of aardappeltjes serveert. Het hoofdingrediënt is ei, maar ook de andere ingrediënten zijn essentieel voor de smaak en consistentie. Bij het maken van mayo is het heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, de saus kan anders gaan schiften.
Doe 1 ei, 1 eetlepel citroensap, 1/2 eetlepel mosterd en 1 snuf zout in de blender. Laat de blender even draaien totdat dit één geheel is. Voeg vervolgens een beetje olijfolie toe en laat de blender weer draaien. Nu doe je er een grote scheut olijfolie bij en je laat hem weer draaien. Blijf olie toevoegen totdat de mayo dik genoeg is.
Chimichurri
Chimichurri klinkt net zo exotisch als het is! Deze saus wordt in Zuid-Amerika veel bij vlees, kip of garnalen geserveerd of als marinade gebruikt. Hij barst van de kruiden en geeft een heerlijke Zuid-Amerikaanse touch aan je eten. Oorspronkelijk wordt deze saus gemaakt in een vijzel, maar wij maken hem lekker makkelijk in de blender.
Doe 100 milliliter olijfolie, 2 eetlepels azijn, 1 eetlepel verse tijm, 1 bosje oregano, 1 bosje peterselie, 1 bosje bieslook, 1 hete peper, 1 theelepel mosterd, 4 tenen knoflook en 1 ui in de blender. Mix dit op de hoogste stand. Voeg naar smaak zout en peper toe.
Salsa
Salsa is een heerlijke, fris-pittige saus die het geweldig doet bij wraps, taco’s en nacho’s. De potjes van de supermarkt zijn prima, maar een écht lekkere salsa maak je zelf. Het is heel eenvoudig en hartstikke gezond.
Doe 1 blik gepelde tomaten, 1 rode ui, 2 jalapeno’s (minder als je niet van pittig houdt), 2 tenen knoflook, 1 bosje koriander, 1 theelepel komijn, sap van 1 limoen en peper en zout in de blender. Blend dit tot het de gewenste consistentie heeft bereikt. Ik houd altijd van een salsa met wat structuur, maar je kunt hem ook tot een volledig gladde saus blenden.
Genieten maar!