Damespraatjes Damespraatjes

Dit is waarom slowcooking zo populair is

Slowcooking is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Deze kooktechniek, die gebruikmaakt van lage temperaturen en lange kooktijden, staat bekend om zijn vermogen om smaakvolle en malse gerechten te creëren. Ik dook in de wereld van de slowcookers! Dit is waarom slowcooking zo populair is…

Lagere temperaturen dan bij traditioneel koken

Slowcooking draait om het langzaam garen van voedsel gedurende een lange periode, meestal tussen de 4 en 10 uur. Dit gebeurt bij lagere temperaturen dan traditioneel koken, vaak rond de 80°C tot 120°C. De lage temperatuur en de langzame kooktijd zorgen ervoor dat het voedsel gelijkmatig wordt verwarmd en de smaken zich goed kunnen ontwikkelen. Bovendien zorgt het langzaam koken ervoor dat taaie stukken vlees en vezelrijk voedsel zoals bonen zachter worden, waardoor ze mals en vol van smaak worden. Geen taai gedoe meer dus met een slowcooker in huis!

De slowcooker

Er zijn verschillende manieren om slowcooking toe te passen, maar de meeste mensen maken gebruik van een slowcooker. Dit is een elektrisch keukenapparaat dat speciaal is ontworpen voor deze manier van koken. Het geheel bestaat uit een verwarmingselement, een binnenpot en een deksel. De binnenpot, meestal gemaakt van keramiek of metaal, wordt verwarmd door het verwarmingselement, terwijl het deksel helpt om de warmte vast te houden. je kunt op de website van The Kitchenary Lab lezen welk apparaat het beste uit de test komt. Wel zo handig als je er nog niet helemaal over uit bent wat je moet kiezen.

Gemak dient de mens

De voornaamste reden dat mensen kiezen voor een slowcooker is het gemak. Nadat je alle ingrediënten hebt toegevoegd, hoef je namelijk alleen nog maar de gewenste kooktijd en temperatuur in te stellen en de slowcooker doet de rest. Een andere reden is dat het de mogelijkheid biedt om goedkopere en minder populaire stukken vlees te gebruiken. Omdat het langzame kookproces de vezels afbreekt, kunnen taaie stukken vlees zoals stoofvlees en schouderkarbonades heerlijk mals en sappig worden. En dat is zeker als je een stoofpotje op het menu hebt staan erg belangrijk.

Vitamines en mineralen blijven behouden

Omdat het voedsel op lage temperaturen wordt bereid, blijven veel van de vitamines en mineralen behouden, die anders verloren zouden gaan bij het koken op hogere temperaturen. Dit maakt het dus een populaire keuze voor diegenen die willen genieten van smaakvolle gerechten zonder concessies te hoeven doen.

Nieuwe culinaire ervaring

Met een slowcooker kun je experimenteren met verschillende smaakcombinaties, kruiden en specerijen om unieke en heerlijke gerechten te creëren. Het is helemaal aan jezelf hoe je dit doet. Dus waarom zou je niet zelf eens een slowcooker proberen (lees zeker reviews van de experts – ze testen alles zorgvuldig) en jezelf onderdompelen in deze totaal nieuwe culinaire ervaring? Je zult versteld staan van de smaken en texturen die je kunt bereiken met deze eenvoudige, maar krachtige kooktechniek. Schrijf wel op wat je allemaal doet. Misschien ontstaat er wel een gerecht dat je vaker wilt eten. Zonde als je dan niet meer precies weet wat je allemaal in de pot hebt gestopt!

We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met de slowcooker. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

Foto door Viktoria Slowikowska via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook