Damespraatjes Damespraatjes

Altijd te weinig ruimte in je ijskast of vriezer? Dan is dit jouw redding!

Die Nee-Nee-sticker die onder de brievenbus de kranten- en folderbezorger moest weren, pulkte ik er met het puntje uit mijn mond eraf. Het kostte me mijn nagel maar dat maakte me niet uit: alles beter dan het invangen van leuke post. De opgetrokken wenkbrauw van De Man negeerde ik toen ik het opgerolde, plakkerige papiertje van mijn vingers probeerde te krijgen. Zo. Kom maar door met die aanbiedingen en nieuws uit de buurt: ik ben er klaar voor.

Van het plofje op de deurmat dat wordt veroorzaakt door het wekelijkse pak folders, maakt mijn hart steevast een sprongetje. Vooral hamster-, inhark, en vet voordeel-weken hebben mijn speciale aandacht. Dat mijn inhaligheid er toe heeft geleid dat we een extra vriezer en ijskast moesten aanschaffen vind ik slechts een detail. Denkt De Man overigens heel anders over. “Nog even en de kelder staat vol met koelcellen,” baste hij vorige week.

Volle ijskast

Terwijl we samen een bak slagroomijs leeg lepelen, reken ik hem voor hoeveel we besparen als ik groots insla tijdens de dol dwaze supermarkt-weken. “Kijk,” begin ik, “die twee hartjes van ons eten de oren van mijn hoofd en als ik niet genoeg voorraad aanleg, die van jou ook. Wat is er en dan mooier als ik één plus één van gewilde voedingsmiddelen in mijn karretje kan mikken?” Triomfantelijk kijk ik De Man aan. “En,” steek ik mijn vinger in de lucht, “van al dat geld dat we besparen met het slim inkopen van de boodschappen, kunnen we weer andere leuke dingen doen.”

Veel sateetjes

Wat ik verzwijg is dat ik het overdaad-gen van mijn moeder heb. Zij was altijd bang dat ze niet voldoende in huis had op een verjaardag. Werd in de jaren zeventig, tachtig het glazen visje vol met sigaretten voor de gasten gepropt, tegenwoordig staan er schaaltjes vol lekkere hapjes klaar. Daags voor het feestje maakt ze een lijst. Met daarop wie er allemaal komen. Twintig man? Prima, dan worden er veertig gebakjes besteld, want stel je voor dat tante Nel nog een taartje wil of dat er uitgehongerde buren onuitgenodigd komen aanwaaien. Dubbele dosissen rekent ze ook voor de Airfryer-, de sateetjes voor op de barbecue en de flessen rosé, rode en witte wijn. Die moeten goed koud zijn, want verjaardagen vieren de Van Leeuwentjes uiteraard buiten en in de zomer.

Vlammetjes

Ik weet nog dat mijn vader jaren geleden zuchtend en steunend een tweede ijskast kocht, speciaal voor verjaardagen. Mijn moeder klapte in haar handen en stampte het tot de nok toe vol. Nadat het feestje was geweest, aten wij nog weken verjaardagsvoedsel. Tantes waren aan de lijn, ooms zette dry january ver door tot in de zomer. De vlammetjes, bitterballen en lichtsprankelende wijn kwamen onze neus uit. Maakte mijn moeder niets uit; stress dat gasten uitgehongerd het feestje verlieten, kende ze niet.

Lang heb ik het belachelijk gevonden, maar inmiddels begrijp ik mijn moeder iets beter. Alleen vind ik dat ik het beter kan doseren, die boodschappen. Zodat in ieder geval niet alles in de prullenbak verdwijnt.

Als mijn vader die avond belt met de vraag of ik de ‘oude extra koelkast’ wil hebben omdat weggooien zonde is, kijk ik De Man vragend aan. Hij knikt en ik sprint naar de oud papierbak om de aanbiedingen van die week nogmaals door te akkeren.

Hoe ziet jouw ijskast eruit?

Heb jij ook steevast een te volle ijskast? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Reageer ook